Увеличават общинския банков заем с 2 млн. лева
Увеличават общинския банков заем с 2 млн. лева / Darik Varna

С 2 млн. лева по-голям се предвижда да бъде банковият кредит на общината. Това стана ясно по време на заседание на комисията по финанси и бюджет, на което беше представен проектобюджета за 2011 година. Така заемът ще стане 12 млн. лева. Предвижда се парите да бъдат инвестирани в инфраструктурата на града. Допълнителните 2 млн. лева ще се изразходват за ремонт и рехабилитация на бул. „Константин и Фружин“ и „Св. Елена“.

Парите от банковия заем ще бъдат вложени в реконструкцията на бул. „Цар Освободител“, „Христо Смирненски“, на „Атанас Москов“  и бул. „Република“ в участъка от „Цар Освободител“ до бул. „Трети март“. Средства ще се отделят и за водопроводни отклонения в кв. “Аспарухово”, благоустрояване на междублоково пространство и за изграждане на канализация на село Тополи.

Общината предвижда да изтегли и 10 млн. лв. от "Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" ЕАД. Парите ще бъдат използвани, за да се покрият разходите за мостово финансиране на изпълнението на 3 проекта по оперативните програми.

Против увеличаването на кредита застанаха съветниците от БСП. Според тях голямата сума ще натовари излишно бъдещата управа и ще се отрази негативно при условията на криза. Председателят на комисията Янко Станев увери, че няма опасност за финансовото състояние на общината и за следващите кметове.

Местните депутати решиха да дадат срок на администрацията до юни месец да стартира проект за публично-частно партньорство. Идеята е да се намери инвеститор за построяването на училище в кв. “Аспарухово”.