Условна присъда за бивш полицай, мамил в магазини за телефони
Условна присъда за бивш полицай, мамил в магазини за телефони / Дарик Варна, архив

38-годишният бивш полицейски служител П. Илиев беше признат за виновен за склоняване към измама от Варненския районен съд. Престъплението е извършено в периода 9 – 17 септември 2013 г. С цел набавяне на имотна облага, в съучастие като подбудител и помагач с други две лица – подсъдимата Виктория Д. и Михаил В., той умишлено ги склонил и улеснил да заблудят продавач-консултанти в специализирани магазини за мобилни комуникации. Така по измамлив начин – с личните данни на непознати лица и неистински документи, са били придобити общо 3 мобилни телефона на лизинг на стойност около 3200 лева.

Районният съд във Варна наложи на 38-годишния Илиев наказание от  2 години лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 5 години.

На 30-годишната Виктория Д. съдът наложи наказание от 1 година лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок.

Двамата подсъдими са с чисто съдебно минало. Спрямо техния съучастник – Михаил В. има влязло в сила през 2015 г. споразумение и наложено наказание. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.