Уличните котки във Варна били повече и от кучетата
Уличните котки във Варна били повече и от кучетата / снимка: Дарик Варна

Популацията от улични котки във Варна в последните години непрекъснато се увеличава. Със сигурност котките по улиците вече са повече от кучетата. Това заяви за Дарик Светла Димитрова от „Анимал хоуп" Варна.

Тя посочи и районите, в които има повече безстопанствени котки. Най-много те са във вилните зони с повече къщи - в местностите Траката и Евксиноград, както и в кв. „Чайка".

Подобно на бездомните кучета, и котките без стопанин трудно могат да бъдат преброени, смята природозащитничката. Според нея причината за нарастващата котешка популация е липсата на адекватна отношение по отношение на кастрацията и обгрижването на животните, както и липсата на общинска програма за регулиране на популацията.

Със собствени средства и помощта на дарители „Анимал хоуп" Варна кастрира безстопанствени котки, като годишно сдружението успява да обхване 300-400 котки. „Реално животните са страшно много, а средствата, които успяваме да съберем, са прекалено малко. През 6 месеца ситуацията се усложнява, защото реално всички животни на 6-месечна вече са в състояние да се възпроизвеждат", сподели Димитрова. По думите й, това е проблем, защото животните стават жертва на автомобили, на хора с лоши намерения, на хора, които ги тровят и издевателстват над тях.

Част от решението на проблема е изграждане на приют за бездомни котки. Имаше идея за създаване на такъв, чрез разширяване на кучкарника в Каменар. Заради липса на средства обаче идеята пропадна, обяви Тодор Иванов - заместник-кмет по сигурността и обществения ред в община Варна. Според него във Варна няма чак толкова много котки, че да създават проблеми. „Ако ги няма котките, ще се увеличат плъховете и мишките. Природата си е природа - празни места няма", коментира Иванов.

В общината постъпват жалби и сигнали от граждани срещу техни съседи, които хранят по дузина бездомни котки в жилищни блокове. В подобни случаи се издават предписания. Ако те не бъдат изпълнени, се налагат глоби. В повечето случаи обаче става въпрос за социално слаби граждани, които не могат да си платят глобата и наказанието се обезсмисля, обясни зам.-кметът.

„Котките се свързват с някакви истерии, че разпространяват бълхи и болести, което не е вярно. Много рядко заболяванията по котките имат нещо общо с хората, като изключение е кучешката тения", изтъкна Светла Димитрова.

Според здравните специалисти, котките са почти безобидни за хората и единствените рискове са от възможни инфекции при ухапване, или в редки случаи - бяс. Наред с десетките ухапвания от куче, в Регионалната здравна инспекция всяка година регистрират и по някое ухапване от котка. При ухапване от улично животно експертите съветват задължително да се потърси медицинска помощ. Преди това е добре раната да бъде измита със сапун, за да се отмият секретите, а около мястото да се почисти с кърпичка с алкохол.