Ученици от Гимназията по дървообработване ще работят докато учат
Ученици от Гимназията по дървообработване ще работят докато учат / presstv.bg

Ученици от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ ще имат възможността да работят докато учат с помощта на проект за дуално обучение. Целта на експерименталното му въвеждане е да се намали броят на отпадащите от системата ученици, младите хора да се ориентират рано за бъдещото си развитие и да се съхранят изчезващи професии, заяви шефът на Регионалното управление по образование във Варна Венцеслава Генова.

В проекта за дуално обучение (учене чрез работа) ще се включат шест мебелни фирми, в които ще работят 18 ученика от 11 „а“ клас в гимназията. Те ще се включат в целия процес на работа в реална среда и ще имат възможност да ползват съвременни технологии в производството, обясни директорът на Гимназията по дървообработване Мария Георгиева.

Учениците ще получават за труда си 380 лева месечно. 30 процента от парите ще дават работодателите, а останалите ще поеме общината. Фирмите ще осигуряват и транспорт и предпазни средства. Два дни в седмицата възпитаниците на гимназията ще бъдат на практика, а през останалите ще се обучават теоретично в училище.

Целта е въвеждането на дуалното обучение да стане практика в системата на средното образование, добави Венцеслава Генова.