Тържествена заря във Варна за Освобождението
Тържествена заря във Варна за Освобождението / netinfo
Във Варна 3-ти март започна с поднасяне на цветя на паметната плоча на Александър Рачински. Венци бяха сложени пред бюста на Граф Игнатиев, както и пред Мемориала на украинските воини в Морската градина. Празничното шествие продължи после и до паметника на руските воини, където също бяха положени венци.

В Катедрален храм “Свето Успение Богородично” беше отслужен празничен молебен за България. А на площад “Св.Св. Кирил и Методий” тържествено бе издигнат националният флаг.

В 12.00 часа в община Варна кметът Кирил Йорданов ще приеме четири делегации от побратимените градове Новосибирск /Русия/, Киев, Одеса и Харков /Украйна/, които са на посещение във Варна по повод тържествата, посветени на 130 години от Освобождението на България.

С цветя ще бъде уважена и паметта на петдесет и четиримата пред техния паметник в кв. „Владиславово”. Поднасянето е насрочено за 15.00ч.

По нетрадиционен начин социалистите от район “Приморски” ще отбележат 130-годишнината от освобождението на България. За първи път ще бъде отдадена почит към генералите от руската армия, ръководили боевете в националноосвободителната ни война и установили свободата на България през 1878 г. На 3 март осем самостоятелни групи от района ще минат в шествие по всяка от улиците, носеща името на руски генерал във Варна. След това общото шествие ще се отправи към бул. “Царевец” до пресечката с ул. “Разлог”, където в 12.30 часа ще бъде засаден “гирлянд” от рози и декоративни растения, в чест на 130-годишнината от Освобождението.

Концертите и тържествата във Варна не бяха отменени, нито ограничени, за разлика от други български общини. В 16.00 часа в Музея на Възраждането във Варна ще се проведе празничен концерт на хорова формация “Галатея” към Народно читалище “Васил Левски” в кв. Галата.

С тържествена заря ще завърши празничната програма във Варна послучай 130-годишнината от освобождението. Началният час е18.30, а мястото - входът на Морската градина.