Три спектакъла в деветия ден на Варненско лято
Три спектакъла в деветия ден на Варненско лято / netinfo

Спектакълът "Театър, любов моя!" от Валери Петров ще бъде игран тази вечер от 20:00 часа на сцена Филиал на деветия ден от фестивала "Варненско лято". Режисурата е на Касиел Ноа Ашер.

Валери Петров пише пиесата „Театър, любов моя!” през 1981 г. специално за големите актриси Таня Масалитинова и Славка Славова. Постановката на режисьора Младен Киселов, отново в Театър 199, остава в историята като едно от най-красивите обяснения в любов към театъра. Касиел Ноа Ашер го преоткрива в нова сценична версия на пиесата като интимен поглед към живота на сцената.

В спектакъла „Театър, любов моя!” тя я споделя със силните актьорски природи на едни от най-изявените актриси днес като Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова. Те се познават още от студентските си години, когато четирите навлизат заедно в света на театъра в класа по актьорско майсторство на Крикор Азарян. Следвайки сюжетната нишка на пиесата, те я обогатяват с истории и преживявания от собствената си театрална биография, като по този начин деликатно и откровено я дописват и продължават нейния живот. Така в „Театър, любов моя” те се явяват като четири различни и завладяващи превъплъщения на Актрисата.

"Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолт Брехт публиката може да види от 19:30 часа на Основна сцена. Постановката е на Маргарита Младенова. Участват: Стоян Радев, Гергана Плетньова, Георги Богданов, Николай Кенаров, Даниела Викторова, Биляна Стоева и др.

„Днес отново е време за Брехт“, заявява режисьорката Маргарита Младенова и след „Господин Пунтила и неговият слуга Мати“ (2014/15) от големия немски театрал, тя поставя друга негова известна и значима пиеса – „Кавказкият тебеширен кръг“. Преплитайки различни времена и гледни точки, тя се занимава с голямата тема за добротата и то през една древна история. Историята за момичето Груша, което не може да остави едно забравено дете и заради него се отказва от всичко за себе си. През нея „Кавказкият тебеширен кръг” пита възможно ли е да си добър и да живееш добре. Каква е цената за това? Какво означава да си добър и да вършиш добро – най-трудното за човека? В това изследване на прости истини зад сложни въпроси в представлението се откроява силният актьорски състав на Варненския театър.

НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" ще представи от 19:00 часа в Държавния куклен театър "Бай Балчо споменува". Постановката е на Пламен Марков.

Играят актьори ІІІ курс „Актьорство за драматичен театър“, клас проф. Пламен Марков: Анелия Мангърова, Десислава Маджунова, Джулия Бочева, Елена Петрова, Ирина Митева, Катерина Стоянова, Мария Сотирова, Полина Недкова, Славена Зайкова, Александър Евгениев, Александър Караколев, Ахмед Юмер, Венцислав Сариев, Георги Йовчев, Данаил Чирпански, Димитър Димитров, Николай Петров, Николай Желев, Станислав Кондов, Цветан Пейчев

Текстът, който служи за основа на представлението, е вдъхновен от записките на предания, разказвани в края на 19. век от различни стари хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани и записани от търговеца Балчо Нейков, и след това влезли в неговия летопис, състоящ се от различни автентични разкази. Тези „Сбирки от народния живот“ имат амбицията да разкажат истории за и около рода на славния войвода Стефан Караджа – рода Бинбеловци. Тази задача е възложена на „бай Балчо“ от негов познат от Министерство на просвещението „с цели най-патриотични“, но в последствие то е изоставило предадения му ръкопис в продължение на близо 90 години, защото го е счело за възпитателно неподходящ за публикуване. В текста на представлението са вплетени и описания, както и сюжетни линии и от мемоарния ръкопис „Видрица“ на поп Минчо Кънчев от Старозагорско и от други източници.