ТЕЦ Варна активира студен резерв заради кризата в Мини Марица-изток
ТЕЦ Варна активира студен резерв заради кризата в Мини Марица-изток / снимка: Impact Press Group, архив

ТЕЦ "Варна" активира три блока студен резерв заради кризата в "Мини Марица-изток", съобщи компанията ЧЕЗ, която е собственик на централата.

С активирането на блокове 2, 4 и 6 централата може да осигури 468 720 мегаватчаса електроенергия общо за януари. В случай че ситуацията със стачните действия се задълбочи, ТЕЦ "Варна" има готовност да предостави общо пет блока с 210 мегавата инсталирана мощност всеки за студен резерв, посочват от ЧЕЗ.

В момента освен трите блока, определени за студен резерв, в централата работи и още един блок за изпълнение на определените от ДКЕВР задължения към обществения доставчик НЕК.

ТЕЦ "Варна" разполага с 440 000 тона въглища на склад, достатъчни за работата на активираните четири блока в продължение на около 40 дни, а сключените договори за доставка продължават да се изпълняват редовно по график. Централата работи изцяло с вносни въглища.

Имаме готовност да реагираме, така че гражданите могат да бъдат спокойни за електрозахранването в домовете и офисите си, коментира Камен Бошнаков, изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна", цитиран от пресцентъра на ЧЕЗ.

ТЕЦ "Варна" осигурява повече от 60 процента от резерва за българската енергийна система и изпълнява изключително важна роля при възникване на кризисни ситуации и повишена консумация на електроенергия, посочват от ЧЕЗ. Три от 210-мегаватовите блокове в ТЕЦ "Варна"са предназначени за студен резерв. Те се използват по искане на НЕК и се включват в случай на недостиг на електроенергия в системата. Активирането на блоковете студен резерв става до пет часа след разпореждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

ТЕЦ "Варна" е с обща инсталирана мощност от 1260 мегавата и е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров и най-голямата конвенционална електроцентрала в Североизточна България.