Съдии от Варна  усвояват евростандарти
Съдии от Варна усвояват евростандарти / netinfo

Семинар по наказателни и граждански дела в Европейския съюз започва в 9,30 часа в хотел в кв.Чайка. Инициативата е на Варненския окръжен съд и е част от обучителната му програма.

Съдии от наказателните и гражданските колегии на съдилищата от Варна, както и от района на Апелативен съд Варна, ще имат уникалния шанс да се включат в работна среща-дискусия с Мариана Лилова - национален представител на България в Евроджъст /Европейската правна мрежа/ и със съдия Дарина Костова - лектор по Европейско право в Националният институт на правосъдието и член на Вътрешната съдебна мрежа.

Ролята на Евроджъст в хармонизирането на процедурите по наказателните производства в държавите от Евросъюза, практическите възможности за комуникация и улесняване на производствата по Европейската заповед за арест, както и мястото, ролята и дейността на европейската правна мрежа са темите, които наказателните съдии ще коментират с националния представител на България в мрежата. Тя е създадена през 1998 година, за да улесни правното взаимодействие на страните - членки по въпросите на организираната престъпност.

В следобедните часове гражданските съдии ще коментират въпросите по връчването на книжа по граждански и търговски дела в Евросъюза, както и вторичното право, което урежда сътрудничеството по тези дела.