Студенти не знаят как да съберат 1 + 1/2
Студенти не знаят как да съберат 1 + 1/2 / Sofia Photo Agency, архив

Студенти не могат да съберат числата 1 + ½. Това разкри общинският съветник доц.
д-р Медиха Хамза, преподавател в Техническия университет във Варна, по време на днешното заседание на образователната комисия към местния парламент. Доц. Хамза  разказа за потресаващия случай в рамките на дискусия, провокирана от съветника Костадин Костадинов.

В началото на заседанието Костадинов обясни, че ще гласува против включената в дневния ред наредба за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи и в неравностойно социално положение в общината. Документът определя условията и реда за финансово подпомагане на проекти на неправителствени организации по общинска програма.

Според общинския съветник трябва да се направи категоричното разграничение между двете групи деца. „При бедните деца има смисъл да помагаме и да се харчат общински  средства, защото те искат да се развиват. При децата от цигански произход усилията са напразни и парите се хвърлят на вятъра. Ние ги бутаме и те пак не искат да се интегрират”, коментира Костадин Костадинов.

Изказването на варненския избраник отприщи едночасова дискусия, в която освен общински съветници се включиха и представители на различните фракции на протестиращите. По време на разговора се чуха най-различни коментари за качеството на българското образование, за проблемите в него, за дискриминацията при евентуално разделяне на двете групи. Документът беше приет, като по предложение на протестиращите в него бяха внесени малки корекции.

Близо два часа продължи днешното заседание на образователната комисия, което на моменти течеше тромаво и изнервящо за присъстващите. Дневният ред на комисията съдържаше едва пет точки, в които като цяло нямаше спорни моменти, но дебатите по тях се проточиха неочаквано дълго. В дискусиите освен общински съветници участваха и представители на гражданското общество, които поставяха редица въпроси както към варненските избраници, така и към кметската администрация.

На днешното заседание беше решено също награда „Варна” в сферата на науката и образованието да включва диплом, нагръден знак и парично стимулиране в размер на 1000 лева за индивидуална и 2000 лева за колективна награда.

В рамките на срещата протестиращи варненци попитаха защо се раздават награди „Варна” и не е ли по-редно средствата за тях да се прехвърлят за образователната интеграция на ромите, която предизвика спорове в залата. Общинските съветници обясниха, че тези отличия се дават основно на учители, които имат принос за ограмотяването на етническите групи.

На финала местните депутати отказаха да дадат шест помещения от Средношколското общежитие „М. Колони” за безвъзмездно ползване от Центъра за кариерно ориентиране. „Не съм съгласен да даваме 160 кв.м на държавата, при условие че просветното министерство има достатъчно имоти във Варна. Нека настанят центъра в някои от държавните училища”, скочи общинският съветник от БСП проф. Николай Джагаров.

Преди закриване на заседанието варненецът Мирослав Маринов предупреди, че зрее бунт сред родителите на децата, посещаващи Общинския детски комплекс. „Около 2800 деца се обучават в комплекса, а нямат собствена сграда. Намерете дом за него”, призова той, като изреди варианти, в които може да се настани школата. Общинските съветници го посъветваха да внесе официално предложенията си в местния парламент и те ще бъде разгледани на някои от следващите заседания.