Ставката за ДДС за туризма ще се промени догодина
Ставката за ДДС за туризма ще се промени догодина / DarikNews, архив

Ставката за ДДС от 7 процента за организирания туризъм в България няма да остане същата, а промяната ще стане още следващата година, категоричен бе финансовият министър Симеон Дянков. Той участва в съвместна среща с представители на туристическия бранш заедно с икономическия министър Трайчо Трайков и народни представители.

От сектора на туристическите услуги предложиха ставката да остане същата за 2011, защото договорите за зимния и следващия летен сезон вече са сключени, а увеличението да стане факт през 2012 г. и то с един процент. И двата варианта бяха отхвърлени от министър Дянков. По думите на финансовия министър бюджетът ще загуби 15 млн. лева, ако през следващата година ставката на ДДС за организирания туризъм остане същата. Предложеното увеличение на 14 % не е крайният вариант за уеднаквяване на данъка за организирания и индивидуалния туризъм. Предстоят още дебати с бизнеса.

Единственият консенсус между властта и бизнеса бе постигнат около варианта новата и увеличена ставка на ДДС за нощувка при организиран туризъм да влезе в сила през октомври 2011 г. Финансовият министър се ангажира да попита Брюксел дали това е възможно. Целта е бизнесът да изпълни вече сключените договори за следващия летен сезон. Дянков подчерта, че е невъзможно да се запазят 7 % ДДС за организираните туристически услуги у нас. „С увеличението на процента не се цели печалба на хазната”, допълни Дянков.

„Това, както казах, не е фискална мярка. Ние вече сме си решили как бюджетът за следващата година ще е достатъчен, така че това ни дойде като странична задача заради писмото от Европейската комисия. Така че трябва да се смята така, както пак казах – нито да печели хазната от това, нито обаче да губи. Има два-три параметра, които ние не можем да променим, от кога това трябва да започнем – от 2011 година. Вече сме говорили с комисията, пробваме варианта 2012-та, дали може просто да има някакъв период и те ни казаха „Не”. Защото реално България това е трябвало да направи още 2007-ма. По различни причини не е станало”.

От туристическия бранш предложиха като допълнителна мярка, за да се намалят загубите за бюджета, да се регистрират задължително всички фирми, които предлагат туристически услуги, по ДДС.

Министър Дянков обясни, че ако това стане, бюджетът ще претърпи загуба от около 200 млн. лева. Министърът на икономиката Трайчо Трайков пък коментира, че такава стъпка ще затрудни финансово бизнеса, защото в момента са прекалено високи ставките за регистрация по ДДС.