Стартират Коледните театрални седмици, Драмата с четвърта премиера
Стартират Коледните театрални седмици, Драмата с четвърта премиера / Афиш: ТМПЦ

„Ревизор” е най-новото заглавие на Варненския драматичен театър. Четвъртата премиера за сезона ще бъде акцент в Коледните театрални седмици, които започват днес и ще продължат до 23 декември. Тя ще бъде поставена четири пъти – на 29 и 30 ноември и на 10 и 17 декември.

След „Ревизор” на Станчо Станчев (1986-1987) сега проф. Пламен Марков поставя известния драматургичен текст, в екип със сценографа и костюмографа Мира Каланова и композитора Калин Николов. Участват Стоян Радев, Стефан Додуров, Веселина Михалкова, Биляна Стоева, Пламен Димитров, Валери Вълчев, Мария Гинкова, Гергана Арнаудова, Леарт Докле и др.

Заглавията в театралния афиш са съсредоточени около премиерните постановки в 93-ия творчески сезон на Варненския драматичен театър. Началото на IV Коледни театрални седмици 2013 поставя „Канкун” - превърналата се вече в хит постановка на режисьора Стилиян Петров, със звездната четворка актьори Стоян Радев, Биляна Стоева, Даниела Викторова Пламен Димитров и Гергана Арнаудова (16 ноември, 23 ноември, 9 декември). Зрителите ще могат да видят и „Талантливият мистър Рипли” (18 ноември, 4 декември) – оригинален режисьорски прочит на Стайко Мурджев върху адаптацията на Филис Наги по романа на Патриша Хайсмит. В главните роли се изявяват Стефан Додуров и Адриан Филипов, заедно с други нови и утвърдени актьори в трупата.

Струва си забавлението с комедията „Оскар” на режисьора Борислав Чакринов – третата премиерна постановка на театъра (19, 28 ноември, 5 декември). „Паметта на водата” – вълнуващата камерна постановка на режисьора Стоян Радев Ге. К. (20 ноември), и елегантната „Гимнастика за бременни” на режисьора Калин Ангелов оформят палитрата от театрални преживявания в IV Коледни театрални седмици 2013.

Своето запазено място на театралната сцена до края на годината има и Коледа с муминтролите. От 10 до 20 декември от 11.00, 13.00 и 15.00 ч. Драматичен театър „Стоян Бъчваров” ще покани най-малките зрители да посрещнат Коледа, заедно със забавните муминтроли от спектакъла „Елхата” на проф. Жени Пашова по Туве Янсон. За „Коледа с муминтролите” се очаква над 3000 деца да влязат в залата на театъра.
По традиция всяка година се подарява спектакъл на децата в неравностойно положение - сега това са 952 деца от 15 социални заведения във Варна и областта. Пак по традиция всяко дете ще получи подарък  – лакомства и специална книжка „Коледа с муминтролите”, в която има календар за 2014 г. със снимки, разбира се, на муминтролите.

За първи път тази година в коледните театрални тържества се включва и  БЧК. Благодарение на партньорството, повече от 600 социалнослаби варненци ще гледат в два поредни дни 18 безплатни спектакъла на комедията „Оскар”, след които ще получат дар с продукти за коледната трапеза. За финансовата подкрепа на тези празнични срещи с изкуството театърът дължи благодарност на повече от 35 фирми.