Спортна зала и „Градски транспорт“ закъсаха, „Обреди“ на печалба
Спортна зала и „Градски транспорт“ закъсаха, „Обреди“ на печалба / Дарик Варна, архив

Рекорден спад на приходите отчете мениджърът на Двореца на културата и спорта Симеон Варчев пред съветниците от комисията по собственост и стопанство. Докато през 2007-ма година Спортната зала е спечелила от изложения 826 хил. лв., през миналата приходът й е 115 хил. лв, а от началото на тази едва 49 хиляди. Според Варчев лошите резултати на дружеството се дължат на финансовата криза и конкуренцията от страна на варненските молове.

Управителят на ДКС смята, че решението на проблема се крие в публично-частното партньорство. Общинският съветник от БСП Борислав Гуцанов посочи, че това би довело до скрита приватизация и предложи общината да отпуска пари за ремонти и бъдеща перспектива на залата.

„Отдавна се говори как във Варна трябва да се построи нова спортна зала. Защо трябва да се наливат пари в нещо, след като вече имаме готова база?“, попита червеният лидер.

Андрей Василев от „Нашият град“ коментира, че името на Двореца на културата и спорта е достатъчно показателно от каква дейност точно трябва да печели той.

„Не е задължително да се продават гащи и дрехи, за да печели залата“, каза пред колегите си съветникът.

Неговият съпартиец Владимир Тонев поиска ръководството на ДКС да изготви финансов план за 2013-та година, макар и със заложени дефицити, който да бъде взет под внимание при изготвяне на местния бюджет и възможностите за дотации за спорт например.

3,520 млн. лв. са приходите на „Пазари“ за деветмесечието на тази година, отчетоха пред съветниците от фирмата. Спадът спрямо миналата година е с 80 хил. лв. заради отлив на наематели и несъбрани вземания. Разходите за периода са 2,820 млн. лв. - с 60 хил. по-малко в сравнение с 2011-та година.

Леко повишени са разходите на „Пазари“ заради завишения щат от 65 на 72-ма души. От фирмата обясниха, че наемите на обекти са замразени на нива от 2008-ма година, въпреки инфлационния индекс от 25 процента оттогава досега. Ако продължи тенденцията на освобождаване на маси от наематели, цените ще бъдат преразгледани.

Към момента финансовата загуба на „Градски транспорт“ е 1,7 млн. лв, разкри пред комисията изпълнителният директор Веселин Михайлов. Задълженията на Община Варна към дружеството са общо 2,2 млн. лв. от неизплатени субсидии от републиканския бюджет. За литър нафта то заплаща 2,26 лв. без ДДС, а за метан 1,56 с ДДС.

Общинската фирма „Обреди“ очаква печалба за тази година от половин милион лева. Затруднения в работата има единствено заради голямата конкуренция на частни траурни агенции в града, разкри управителят на дружеството Любчо Любчев. Заради намалелия брой сватби, от началото на другата година ще бъде свален щатът на ансамбъла за традиционни ритуали, обясни той.

„Не е редно цял ансамбъл да стои на щат заради няколко участия месечно“, коментира Любчев.

Общинското „Ученическо и столово хранене“ също е на печалба, стана ясно на комисията по собственост. За първите 9 месеца на годината тя е 89 хил. лв.