/ netinfo
Най-честите нарушения, които откриват от началото на сезона до момента инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните, са свързани с пропуски в хигиената. Това съобщи за Дарик шефът на ведомството д-р Златина Димова. Проверяват се всички туристически обекти по Северното Черноморие на територията на Варненска област, сред които хотели, заведения, бързи закуски, дюнерджийници.

Д-р Димова даде пример със заведение на плажа, в което проверяващите открили домашно направена малотрайна сладкарска продукция. 

„Подобно нещо не бива да се случва. За да се прави и реализира такава продукция, трябва да мине през съответните изпитвания”, обясни тя. 

Д-р Димова призова концесионерите да вземат мерки по отношение на търговците на сладолед, царевица и плодове, които незаконно ги продават на плажа. 

„Надявам се плажуващите да са наясно какви болести и рискове крият тези продукти и да избягват да ги консумират”, добави специалистът.

Не бива да купуваме и хранителни продукти, предлагани на открито, по улици и тротоари. Няма проблем да ядем дюнери през лятото, стига обектът да отговаря на хигиенните изисквания, посочи д-р Златина Димова.

„Не купувайте от случайни търговци, гледайте при какви условия се съхранява храната, обръщайте внимание на срока на годност на продуктите. Когато имате притеснение, се обръщайте към Дирекцията по безопасност на храните, но не забравяйте, че през лятото циркулират вируси и източникът на проблем може да не е хранителен”, съветва специалистът.