Спад на инвестиционни интереси към Варна, ако не бъдат решени основните проблеми на града
Спад на инвестиционни интереси към Варна, ако не бъдат решени основните проблеми на града / netinfo
Ако Община Варна, респективно Общинският съвет, не вземат спешни мерки за решаването на основните проблеми на града, може да се очаква спад в инвестиционния интерес към Варна, категорични са общинските съветници от “Глас” Пламен Андреев и Красимир Узунов. На среща с журналисти днес те представиха становището си за изпълнението на бюджета за 2007 година.

Достигането на 200 млн лв приходна част в бюджета е постижение според двамата бизнесмени. Отчитайки нарастването на приходите от данъка за придобиване на имущество (с 50 %) и от данъка върху недвижимото имущество (с 24%), както и факта, че във Варна има приток на корпоративни и индивидуални инвестиции, те констатират, че инвеститорите не получават това, което очакват от градската инфраструктура и условия за живот.

В морската столица се инвестира “на парче” с “псевдосправедливост” за отделните райони и “пожарникарска” реакция на възникващите затруднения. Липсва стратегическо мислене за глобално разрешаване на проблемите в града, категорични за съветниците от “Глас”. За пример те дадоха кръстовищата да “Елпром” и “ВиК”, чието разширяване е решено неефективно. Нецелесъобразно според тях е и изграждането на мегакомплекса за спорт в “Младост” с ледена пързалка, след като с тези средства е можело да се изградят 14 спортни площадки като тази в Аспарухово в различни райони на града. Нито една общинска жилищна сграда няма построена през миналата година, или пък придобит жилищен фонд, необходим за социални жилища. Според Андреев и Узунов контролът по дейностите за изграждане на инженерна инфраструктура е слаб и не гарантира на хората качествен продукт на разумна цена. Същото се отнася и до контрола върху капиталовите разходи.

За консумирането на общинския кредит двамата бизнесмени препоръчват то да става за обекти с гарантирана възвращаемост, а не за дофинансиране на общинския бюджет, както до сега.

Съветниците от ПП “Глас” препоръчват на общината да използват “аутсорсинг”. Това накратко означава концепция за взимане на вътрешни функции на дадена компания и предоставянето им за изпълнение от външна компания. Или, преведено на граждански език, възлагане на важни проекти на специализирани компании. Няма нищо лошо да се похарчат 100-200 хиляди лева за качествен проект за решаване на проводимостта и трафика на входните магистрали, категоричен е Пламен Андреев.

Скоро съветниците от “Глас” ще предложат за обсъждане в Общинския съвет проект за наредба за публично-частното партньорство. Това е сравнително нова материя за България. ПЧБ се прилага в Сливен например, но приета наредба няма в нито една българска община. Такава предстои да се приеме в София, Стара Загора и Пловдив.

Според членовете на бизнес-партията “Глас” с приемането на наредбата за ПЧП биха се подпомогнали редица дейности. Например изграждането на подземна и надземна инфраструктура, строителство на детски градини, домове за стари хора и хосписи, строителство на спортни обекти и общински жилища, възстановяване и поддържане на археологическото и културно-историческото наследство. Според Пламен Андреев, ако римските терми например бъдат дадени за стопанисване на частен инвеститор, той ще ги поддържа, а от това ще спечелят и общината, и гражданите и гостите на града.

В европейската практика ПЧП е мощен инструмент и генерира проекти за милиони евро. Изключително добре се работи в тази насока в Германия.

Проектът за наредбата е внесен днес в деловодството на общината, съобщи за Дарик инж. Пламен Андреев. Предстои разглеждането му от кмета, а в последствие от общинските комисии.