Синдикатите и Фрапорт се споразумяха
Синдикатите и Фрапорт се споразумяха / netinfo
Подписаните колективни трудови договори ще се запазят в срок от една година от влизането в сила на концесионния договор, като всички работещи в сферата на летищата във Варна и Бургас ще бъдат преназначени по чл. 123 от Кодекса на труда. За това се споразумяха синдикалните организации и бъдещия концесионер на двете морски летища на среща, организирана със съдействие от страна на Министерството на транспорта.

Сред останалите договорености са в приложението на договора да бъде включена и програма за квалификация и преквалификации на персонала. Индивидуалните доходи на служителите да се запазят без намаляване, а при договаряне между синдикатите и работодателите да се създаде възможност за увеличаването им.

Участие в срещата взеха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, председателят на КНСБ д-р Желязко Христов и Росен Зарков от КТ “Подкрепа”, а бъдещият концесионер "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД беше представен от главния изпълнителен директор Андреас Хелфер и члена на надзорния съвет Костадин Янев.

Ръководството на транспортното министерство увери представителите на синдикатите, че в договора се предвижда двата аеропорта да функционират целогодишно. Министър Мутафчиев пое гаранция, че възнагражденията на служителите на двете летища ще бъдат изплатени съгласно КТ.

В края на срещата трите страни изразиха удовлетвореност от преговорите и се споразумяха за провеждането на публични срещи за подробно разясняване на постигнатите социални договорености пред колективите на летищата във Варна и Бургас.