Ще се строи ли в „Чайка”?
Ще се строи ли в „Чайка”? / снимки: wikimapia.org и Фейсбук

Жители на варненския кв. "Чайка" се канят да излязат на протест срещу Подробния устройствен план - План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) на квартала. Той бе приет от Общинския съвет в края на март и наскоро обнародван в "Държавен вестник".

По неофициална информация в "Чайка" живеят около 15 000 варненци. Опасенията на някои от тях са, че с новия план ще последва застрояване на района и унищожаване на зелени площи. В търсене на отговор на така важния за "Чайка" въпрос ще се строи ли там след влизане в сила на новия ПУП-ПРЗ, Дарик потърси мненията на един от жителите на квартала и активен общественик, кмета на район „Приморски" и главния архитект на община Варна.

Кръстю Кръстев, председател на неправителствената организация "Зелена Варна": Чайка" е на път да се приравни с „Цветния квартал" „Левски" и центъра

С изграждането на нови сгради в „Чайка" ще стане неприятно за живеене, а китният квартал ще заприлича на съседните плътно застроени квартали, смята Кръстев. Според него най-обезпокояващото е, че и към момента са надхвърлени параметрите на квартала, заложени при първоначалното му комплексно изграждане. А с това, което тепърва е замислено да се строи, тотално ще се претовари инфраструктурата в квартала. На практика жилищната среда в квартала и без друго вече е компрометирана, изтъкна лидерът на "Зелена Варна".

От 1992 г. насам в квартала са построени около 20 нови жилищни сгради. Всички те са с параметри над средните за квартала, изградени са върху старата инфраструктура, която е изчислена за 69 блока, отбеляза още природозащитникът, който от над 40 години живее в „Чайка".

Петя Проданова, кмет на район „Приморски: Получава се нещо като развален телефон

Използвана е сложността на закона и неразбирането на хората, за да бъдат те манипулирани, смята кметът на най-големия варненски район, в който попада и „Чайка". Тя бе категорична, че в квартала няма да се секат дървета, нито ще се строят сгради с 26 метра кота корниз.

„Чайка" е доста подреден квартал. Засега не е презастроен и планът, ако бъде приет, не дава такава възможност. Едва ли някой ще поиска да посегне на този квартал. Той е един от най-хубавите и в голяна степен трябва да се запази. Затова е важно да се приемат правилата, които ще ограничат застрояването", сподели Проданова.

„Това е само план, който определя правилата, и който е запазил в голяма степен зелената площ. Само 5 процента частна собственост ще бъде застроена и то след като бъде редуцирана според ЗУТ, уточни районният кмет. Проданова разкри, че вече има подадени възражения срещу приетия ПУП-ПРЗ. Задача на районното кметство е да приема жалбите на граждани и да ги окомплектова с необходимата документация, след което те биват препращани към Общинския съвет, а от там и към Административния съд.

Ще се строи ли в Чайка
netinfo

Покрай оргазаницията за протеста в "Чайка" в социалните мрежи се появи ето този плакат, който напомня за славното минало на квартала

Виктор Бузев, главен архитект на община Варна: Животът във Варна не е спрял преди 40 години

„През последните 40 години „Чайка" не се е променил към по-добро. Животът обаче не е спрял преди 40 години и се развива по някакъв начин. Освен вилните зони край Варна, и кварталите се уплътняват", заяви Бузев. Той разкри, че все още няма постъпили заявления за строеж, но напомни, че и новият план все още не е влязъл в сила.

„За съжаление животът така стремглаво ни е завъртял, че просто тези параметри и характеристики на жилищните територии няма как да останат по начина, по който са били преди половин век", коментира главният архитект.

По информация на Бузев в „Чайка" има 18 частни имоти, които са възстановени от съда преди десетина години. „След като съдът е решил да възстанови частната собственост в „Чайка", собственикът на земята ще си търси реализация на собствеността", отбеляза главният архитект. Според него, навсякъде, където има протести свързани със застрояване във Варна, става въпрос за изпълнение на съдебно решение и възстановена собственост.

Относно бъдещото строителство в „Чайка", той заяви: „Ако се спазват правилата за застрояване, да не се засенчват съществуващите сгради, не мисля, че ще има някакво нарушение на закона за устройство на територията. Той е от 2001 г. и дава такава възможност".

В „Чайка" се предвижда да бъдат изградени няколко подземни паркинги. Най-големият от тях ще бъде с 450 места и ще бъде разположен под бул."Ал. Стамболийски", който свързва стадион „Варна" с кварталния пазар. Друг подземен паркинг с близо 200 места се предвижда да бъде изграден от страната на спирка „Явор". Идеята е зеленото пространство там да бъде превърнато в парк, под който да има и места за паркиране на автомобили.

Паркинги ще бъдат изградени и край бул. „Княз Борис I', които ще решат въпроса с паркирането на посещаващите Морската градина. В момента те спират колите си пред блоковете в „Чайка", което води до напрежението сред жителите на квартала, смята главният архитект.