Реставрираният дворец „Евксиноград“ отваря врати напролет (СНИМКИ)
Реставрираният дворец „Евксиноград“ отваря врати напролет (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Дворецът „Евксиноград" отново ще бъде отворен за туристически посещения след близо две години прекъсване. Царската лятна резиденция се очаква да отвори врати напролет, след мащабна реставрация, обхванала двореца, старите конюшни, ботаническата градина и крепостта „Кастрици".

В обновяването на резиденцията са вложени 9,8 млн. лв. чрез проект по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. Дворецът и крепостта, ботаническата градина, старата конюшня вече имат своя автентичен вид със своята 130-годишна история, нещо, което беше във фокуса на вниманието, защото финансирането по линия на Оперативна програма „Регионално развитие" беше за подкрепа, промотиране на туристически атракции с национално и световно значение, с фокус върху такъв тип уникални обекти, какъвто е "Евксиноград", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриване на обновената резиденция.

Реставрираният дворец Евксиноград отваря врати напролет (СНИМКИ)
netinfo

При реставрирането са запазени голяма част от мебелите, ползвани от царското семейство. Нови са настилките и текстилните тапети, които са внос от Италия

„Този проект беше един от много трудните, за който, признавам си, и аз не вярвах, че можем да се справим. Усилията бяха много, но си заслужаваха, защото виждаме това прекрасно място. То отново ще отвори врати за посетители, но вече с един прекрасен обновен облик", отбеляза министър Павлова. Тя добави, че проектът е изпълнен, като са спазени всички изисквания.

Реставрираният дворец Евксиноград отваря врати напролет (СНИМКИ)
netinfo

Реставрираният дворец Евксиноград отваря врати напролет (СНИМКИ)
netinfo

„Евксиноград е една територия, много често смятана за затворена, закрита и недостъпна за граждани и туристи. Сега смятам, че са й отворени още по-широко вратите, всички да имат възможност да я видят. Варна и въобще България трябва да се гордеят, че има такива сгради, такова културно-историческо наследство, което можем да покажем", изтъкна още Павлова, като пожела на Варна и "Евксиноград" много туристи.

Реставрираният дворец Евксиноград отваря врати напролет (СНИМКИ)
netinfo

Министър Павлова разгледа обновения дворец в компанията на кмета на Варна Иван Портних и депутата Павел Христов

Извършено е реставриране в оригинален вид на фасадите на сградата от периода 1893-1908 г. Изцяло е реконструиран интериорът на двореца. Осигурена е достъпна среда с изграден вътрешен панорамен асансьор, както и сервизен асансьор за кафето в западното крило. Обновени са всички инсталации на сградата, съобщи ръководителят на проекта Надежда Йорданова.

Щал-ът (бившата царска конюшня) е превърнат в музей, в който ще бъдат изложени по-атрактивните находки от „Кастрици". Крепостта също е реставрирана, като е снабдена с декоративно осветление. Край нея е реставрирано и любимото каменно царско кресло върху издатина в морето.

Реставриран е и фронтонът от замъка „Сен Клу". Оригиналният архитектурен елемент, донесен на части от изгорелия френски замък още през 1890 г., е вграден в подпорната стена.

Реставрираният дворец Евксиноград отваря врати напролет (СНИМКИ)
netinfo

Ремонтирани са основни алеи с оригинална настилка от чакъл, осигурено е ново парково осветление и реплики на оригиналните паркови елементи - пейки и беседки.

Реставрираният дворец Евксиноград отваря врати напролет (СНИМКИ)
netinfo

Дворецът се очаква да бъде отворен целогодишно напролет. Засега е планирано да има само един почивен ден в седмицата. Входът ще е на цени от 5 до 18 лева според възрастта и туристическия пакет. Ще се влиза на групи от 10 до 25 души.