Разглеждат споразуменията с Данови утре
Разглеждат споразуменията с Данови утре / netinfo

Общо 18 са лицата, обвиняеми по мегадознанието, разследващо дейността на въоръжената престъпна група, ръководена в различни периоди от време от общинските съветници Иван Славков и Веселин Данов, с които Варненска окръжна прокуратура постигна споразумения за различни по вид и размер наказания. Това съобщиха от пресслужбата на институцията. Одобрени от съда и влезли в сила са 7 от споразуменията.

Съдебното заседание, в което ще се разгледа споразумението, което обвинението постигна с Веселин и Христо Данови е насрочено за 11 юни от 13 часа.  Данов - старши признава вината си за 4 престъпления - за образуване и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици в периода септември 2004 до ноември 2006, за ръководене на въоръжена престъпна група през септември 2008, създадена за изпиране на пари, придобити от престъпна дейност - склоняване към проституция и трафик на хора, затова, че на два пъти получил по 1000 лв., за които знаел, че са придобити от проституция и за изнудването на Николай Ив., извършено в съучастие със сина му Христо. За всяко едно от престъпните деяния Веселин Данов е приел различни по размер наказания, както и това, че е готов да изтърпи най-тежкото от тях в размер на 3 години “лишаване от свобода”.

За две тежки по смисъла на закона престъпления е признал вината си и синът му Христо, участвал във въоръжената престъпна група през септември миналата година. Той е съгласен да изтърпи наказание и за изнудването, извършено в съучастие с баща му. Присъдата, за която Данов младши се е споразумял с прокуратурата е една година “лишаване от свобода”.

В друго съдебна заседание от 14:00 часа утре ВОС ще разгледа и споразумението с Венцислав В. 25-годишният бургазлия е приел условна присъда в размер на 2 години и половина “лишаване от свобода”, отложена с 4 години изпитателен срок, заради участието си в престъпната група, ръководена от Иван Славков.

На 12 юни ВОС е насрочил съдебни заседания за споразуменията с други 5 лица, разследвани по мегадознанието, които са приели да изтърпят ефективни наказания. Предстои насрочването на още 3 съдебни заседания за разглеждането на последните 3 постъпили споразумения.