/ DarikNews.bg, архив
Няма повишение на радиационния гама фон по Северното Черноморие. Това установи проверка на мобилна лаборатория от АЕЦ-Козлодуй.

Норвегия засече радиоактивен йод до границата с Русия

Замерването е било направено днес във всяко населено място по Северното Черноморие от Шабла до Варна, заради медийни публикации и по молба на кмета на Варна, със съдействието на премиера, обясни градоуправникът на морската столица Иван Портних.  

Експлозията в полигон в Русия е предизвикала повишаване на радиоактивността (ВИДЕО)

„Няма никакво завишаване на радиационния фон. Някой се опитва да създава изкуствено напрежие и притеснение у хората. Няма никакви основания за такова”, увери варненският кмет. 

Радиацията в Северодвинск до 16 пъти над нормата след ядрената експлозия

„Радиационният гама фон по Северното Черноморие е напълно нормален - между 0,5 и 0,15 микросиверта на час, което е характерно за естествения фон в страната. Абсолютно няма завишения или някаква аномалия”, обясни  Александър Рупчански, специалист измерване на радиоактивност към АЕЦ-Козлодуй. 

Във Варна замерването е било на две места - на входа на града и пред сградата на Общината, разкри специалистът от АЕЦ-Козлодуй. „Статусът на радиационния гама фон в страната е напълно нормален. Никъде няма отклонения в радиационната обстановка”, отбеляза още Александър Рупчански.