/ DarikNews, архив
Административният съд във Варна е образувал нови 9 дела по протест на Окръжната прокуратура против подзаконови нормативни актове, приети с решения на общинските съвети във Варна, Аврен, Аксаково, Дългопол, Суворово, Ветрино и Провадия.

Четири от оспорванията са постъпили срещу отделни разпоредби на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на общините Варна, Аврен, Аксаково и Дългопол, с които се регламентира  начина на провеждане на търг с тайно наддаване и публично оповестен конкурс.

Предмет на съдебно производство е оспорването на Наредба за обществения ред във Варна заради предвидената възможност за маловажни нарушения да се налагат глоби по квитанция в размер до 50 лв. 

Две административни дела са образувани против текстове от Наредба за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги на общините Варна и Суворово, а други две заради оспорване на текстове от Правилник на организацията и дейността на общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинските организации, приет от общините Провадия и Ветрино.