Прогнозират ръст в цената на меда
Прогнозират ръст в цената на меда / Sofia Photo Agency, архив

Във Варненско броят на регистрираните пчелни семейства е около 18 хил. За сравнение през 2008-а година са били около 26 хил. Това съобщи пред журналисти председателят на Областна пчеларска организация Янко Янков.

За Варна добивът от пчелно семейство е около 10-12 кг. Стойностите се доближават до нормалните от 10-15 кг. И това се дължи основно на подвижното пчеларство, което се практикува в региона, обясни Янко Янков  На други места обаче се отчитат значително по-ниски добиви и една от причините за това е тежката зима. Пострадали пчелни семейства има в повечето райони. Изключение не прави и Шумен. Там също има понижен добив. Той е около 8 кг. от пчелно семейство. Ситуацията към момента сочи, че добивът за страната няма да бъдат по-добър от миналогодишния, заяви инж. Михаил Михайлов-председател на Съюза на българските пчелари.

Към пролетта от  близо 613 хил. пчелни семейства в страната са останали малко над 400 хил. Загубите са възстановени до някаква степен, но пчелните семейства ще бъдат достатъчно силни едва следващата година, обясни Михайлов. В помощ на пчеларите са дошли 3 млн. 230 хил. лв. по програма Deminimis. На всяко пчелно семейство са се разпределили около 12 лв.

Проблемите пред бранша не водят до увеличение на цената на меда на едро. Тя остава непроменена въпреки трудностите. В момента на едро килограм полифлорен мед върви между 3.60 и 4.20 лв., а монофлорния се търгува по 4.80 за кг. Раздвижване обаче е възможно при цените на дребно, каза още Михайлов. Очакваният ръст е между 50 ст. и един лев на пчелно семейство при монофлорния мед. Така цената му за килограм може да достигне 11 лв., тази на полифлорния-10.50, а на мановия-14 лв. за кг.

Съществено влияние върху числеността на пчелните семейства оказва обработването на посевите чрез пръскане на химически препарати, категорични са спеициалистите. През миналата година пострадали пчелини е имало в Община Аксаково. Вероятна причина е неспазването на графика за обработване, уточни Валентина Григорова от Българска агенция по безопасност на храните. Тя обясни, че се обявяват часове, в които ще се пръска и тогава пчелите биват прибирани, но е възможно времето да не е спазено от обработващите.

Пчелни специалисти от цялата страна се събират в морската столица по повод „Варненския фестивал на меда”, който се провежда за шести пореден път. За участие в него до момента са се записали 20 производители.

Събитието се провежда под патронажа на областния управител Данчо Симеонов. То ще стартира на 11-ти и ще продължи до 19-ти август. Предлаганите продукти ще бъдат в градинката на площад „Съборни”. В тържественото откриване във вторник от 11.00 часа ще участват самодейци от Шумен, които ще представят песни и рецитали на пчеларска тема. В програмата ще се включат и „Баби мажоретки” с почетен танц.