Председателят на ВКС идва за отчета на апелативните съдии
Председателят на ВКС идва за отчета на апелативните съдии / БГНЕС, архив

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще е гост на годишното отчетно събрание на Варненския апелативен съд. То ще се проведе от 15,00 часа в Съдебната палата на площад „Независимост".

Във форума ще вземат участие председателите на окръжните съдилища от Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра, както и административният ръководител на Районния съд в морската столица.

Специални гости ще са апелативният прокурор на Варна Ружа Големанова, председателят на Адвокатска колегия Варна Юлиян Георгиев и ректорът на ВСУ "Ч. Храбър" проф. Анна Недялкова.

Освен ключовите показатели, които отчитат ефективността, бързината и качеството на правораздавателния процес в институцията, ще бъдат отчетени и анализирани данните за работата на всички 6 окръжни и 20 районни съдилища, които попадат в района на Апелативен съд Варна.

Анализът на правораздавателната дейност във Варненския апелативен съд за 2015 година, при съпоставени данни от 2013 и 2014 години, сочи чувствителен ръст на постъпилите дела, на тези за разглеждане и на свършените дела. През миналата година в Апелативния съд са постъпили 2024 дела (с 217 повече от 2014), разгледани са били 2225 (190 повече от 2014), а свършените 1964 дела са със 130 повече в сравнение с предходната 2014 година.

Един от ключовите показатели за работата на съдилищата в България е времевият стандарт за разглеждане и приключване на делата. 92% от делата в Апелативен съд Варна през 2015 година са приключени в 3-месечен срок и това е показател, който бележи ръст в сравнение с предходната отчетна година. Като сериозно постижение съдът отчита и факта, че 98% от съдебните актове са написани за 1 месец (през 2014 г. този показател е бил 94%). Времевият стандарт за работа в целия Варненски апелативен район е също с трайно устойчив ръст. 88% от делата в апелативния район са приключени в 3-месечен срок.