Темида съд
Темида съд / iStock/Getty Images
Инцидентът е можело да бъде предотвратен, ако шофьорът се е движил с 50 км/ч

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд  20-годишния Бахри Х. за извършено престъпление.

На 22 ноември 2018 г. правоспособният водач Бахри Х. се движел с автомобила на майка си по ул. „Дрин“ във Варна. Успоредно с колата на подсъдимия в другото платно на еднопосочната улица се движел друг автомобил. Басри увеличил скоростта на  колата си над 70 км/ч и задминал другия автомобил.

В същото време 82-годишна жена, която се придвижвала с бастун, предприела пресичане на улицата. Жената била забелязана от подсъдимия едва когато била вече на пътното платно  и само на 1,47 м от колата му. Тялото на пешеходката било ударено с предницата на автомобила и за секунди било „носено“ от колата.

20-годишният подсъдим направил опит да маневрира, така ударил колата в лявата лента. Тялото на възрастната жена паднало на пътната настилка, където се разпилели вещите й. Пристигнала линейка, която отвела пострадалата жена в болницата „Света Анна“. Въпреки оказаната квалифицирана помощ 82-годишната пешеходка починала в шоковата зала на лечебното заведение.  Назначената експертиза сочи като причина за смъртта й черепно-мозъчна травма с контузия на мозъка и мозъчния ствол.

Водачът Бахри Х. не е употребил алкохол преди пътнотранспортното произшествие, е заключението на химическата експертиза по делото. Според автотехническата експертиза пътният инцидент, отнел живота на възрастната жена, е можело да бъде предотвратен, ако водачът се е движил със скорост не повече от 52 км/ч, а не със 71, 18 км/ч.

Предстои делото срещу 20-годишния Бахри Х. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.