Поредна ало-измама, варненка хвърли 19 000 лева през терасата
Поредна ало-измама, варненка хвърли 19 000 лева през терасата / снимка: Sofia photo agency, архив

84-годишна варненка стана поредната жертва на телефонни измамници, като даде близо 19 000 лева на непознати, съобщиха от местната полиция.

Възрастната жена се вързала на до болка познатия номер с близък, пострадал при катастрофа. По обяд непознат се обадил на пенсионерката. Съобщил й, че дъщеря й е пострадала в автомобилна катастрофа и са необходими 18 800 лв. за лечението. Възрастната жена предала парите на непознат мъж, като ги поставила в пликове и ги хвърлила през балкона на жилището си в кв. „Чайка”.

Вчера са били регистрирани още два случая на подобни измами на възрастни жени. 78-годишна се „върза” на обаждане от непознат, който поискал 2000 лв. за лечението на катастрофиралия й син. Жената предала парите на непознат пред блок в „Чайка”.

Около 2000 лева на измамници даде 68-годишна варненка. Парите били за ваксина на близък роднина. Парите били предадени пред дома на жертвата в района на Колхозния пазар.

Близките на възрастни хора да ги информират периодично, като постоянно да им напомнят да не се доверяват на лица от телефонни позвънявания, а да прекъснат връзката изключвайки телефона от розетката, напомнят от Областната дирекция на МВР във Варна,

Характерен момент, споделен от някои от потърпевшите, е, че според тях са се обаждали на тел. 112. Установено е, че след първоначалното обаждане с искане за пари под някакъв предлог, извършителите на деянието не прекъсват линията на телефона, при което при опита на потърпевшия да подаде сигнал в полицията или на тел. 112, той всъщност говори отново с извършител, при което реално сигнал не е подаден, а възрастните хора се поддават на измамата.

В никакъв случай гражданите не трябва да назовават имената и личните си данни, на когото и да било по телефона. При всички случаи, когато гражданин е станал жертва на телефонна измама, трябва незабавно да се обърне към най-близкото поделение на МВР. Това важи особено и за неуспешните опити за измами, препоръчват от полицията.

Даването на пари на длъжностно лице от държавната администрация (държавни служители) най-общо се нарича подкуп, което от своя страна е престъпление от общ характер и се наказва съобразно действащото законодателство, напомнят още от МВР.