Похитителите на „Ейшън Глори все още не са поискали откуп
Похитителите на „Ейшън Глори все още не са поискали откуп / vesseltracker.com

Все още не са започнали преговорите за освобождаване на екипажа на кораба „Ейшън Глори", който беше отвлечен от сомалийски пирати вечерта на 1-ви януари. Това каза за Дарик зам.-министърът на външните работи Марин Райков. На кораба има осем български моряци.

Осемте български моряци от екипажа на кораба „Ейшън Глори" не са пострадали, съобщи Марин Райков. „Няма досега случай похитителите да са посегнали на живота на заложниците. Тъй като тези заложници, тяхното здраве и живот, са единствената им гаранция за получаването на някакви дивиденти от тази неприемлива акция", обясни Райков.

По думите му - когато пиратите решат да започнат преговори с корабособственика, това ще стане чрез фирма посредник. „Ние не очакваме в следващия ден и половина кораба да акостира. Докато не акостира кораба, не може да има разговори. и дори когато започнат разговорите те ще бъдат между корабособственика, и  то не пряко, а чрез посредник, и пиратите. Но от това нещо ни дели много време", коментира той.

Във външно министерство няма постъпила информация как протичат разговорите между собствениците на британския танкер „Сейнт Джеймс Парк", който също беше похитен, и пиратите. На борда на танкера има петима български моряци. Той беше отвлечен в края на декември.

На 28 декември 2009 г. от сомалийски пирати бе отвлечен танкер „Сейнт Джеймс Парк", на борда на който има петима български моряци. Танкерът бе отвлечен в Аденския залив, достигна бреговете на Сомалия на 1 януари 2010 г.

На 6 април 2009 г. сомалийски пирати отвлякоха кораба „Mаласпина Касъл". На борда му бяха 16 български моряци. Плавателният съд, плаващ под панамски флаг, натоварен с желязо, бе нападнат рано сутринта в Аденския залив край бреговете на Сомалия. На 19 май в България пристигнаха седем от похитените български моряци. Останалите се прибраха по-късно.

На 5 ноември 2008 г. на летище в Централна Сомалия беше похитена българката Данка Панчова. Тогава въоръжени бунтовници отвлякоха двама французи, двама кенийци и един белгиец. Всички бяха служители на френската благотворителна организация „Действие срещу глада". Тя беше освободена на 11 август 2009 г., а седмица по-късно - на 19 август, Панчова се прибра в България.