Петима са вече кандидатите за кмет, Бозов и Папазов влизат официално в битката
Петима са вече кандидатите за кмет, Бозов и Папазов влизат официално в битката / БГНЕС

Трима кандидати за стола на Кирил Йорданов са заявили официално желание за участие в изборите на 30 юни във Варна. Доц. Христо Бозов, кап. Данаил Папазов и Веселин Василев са имената, които са регистрирани в Общинската избирателна комисия днес. И тримата са издигнати от инициативни комитети.

Инициативен комитет издигна и първата официална кандидатура – на 38-годишния бизнесмен Чавдар Трифонов. Веселин Марешки също е избрал формулата „независим”, въпреки че партията му „Либерален алианс” се регистрира в ОИК.

Трифонов очаква политическа подкрепа и най-вероятно ще я получи от няколко партии, които не успяха да влезят в парламента. Зад кандидатурата на Бозов също се очаква да застане политически субект.

По информация на Варнаутре, председател на инициативния комитет на Бозов е Павел Димитров - пълен съименик на бившия депутат и лидер на ГЕРБ за Варна. Името на истинския Павел Димитров обаче се свързва повече с втората интересна кандидатура днес - тази на кап. Данаил Папазов. Шефът на пристанището за кратко беше харесан за кмет на Варна от ГЕРБ още в началото на лятото на 2011 г., но официално така и не получи номинация през есента. Третият мераклия за поста на подалия оставка Кирил Йорданов е Веселин Василев. 49-годишният възпитаник на Техническия университет е подкрепен от спортни активисти.

Последната възможна дата за регистрация е 30 май, а веднага след това стартира официалната предизборна кампания.

Все още се чакат имената на големите играчи – ГЕРБ и БСП. По всяка вероятност те ще станат известни другата седмица.