Отлитащи щъркели станали жертва на електричество, алармират природозащитници
Отлитащи щъркели станали жертва на електричество, алармират природозащитници / Animal Hope Varna

Масово поразяване от електричество на ята отлитащи щъркели край Варна е станало през уикенда, алармират от Animal Hope Varna. "Натъкнахме се на ужасяващи гледки - изпържени и разлагащи се птици, разкъсани на парчета и други агонизиращи и поредното бездействие и пълна абдикация на абсолютно всички институции във Варна", пишат от организацията във Фейсбук.

Природозащитниците опитали да потърсят обяснение и от Енерго Про, но от дружеството първоначално реагирали, че стълбовете не са техни.

Сигнал за мъртвите и агонизиращи птици подали група хора, които са били на пикник в събота следобяд и се натъъкнали на ужасяваща гледка.

"За първи път виждам подобно нещо - полето е осеяно с трупове на щъркели, има по земята живи, полуживи. Не знам колко са живите, нуждаещи се от помощ, вероятно няколко десетки. Спирахме колата, за да отместим живите, докато карахме през полето по черно. Не се плашеха нито от светлените през ноща, нито от нас, гледката е покъртителна. Удря ги ток от далекопроводите, едни стоят накацали, а други докато кацнат падат. Това снощи беше ада, ужасно е, гробище на щъркели. А живите ходят по земята и чакат да умрат. Единствено Енерго Про могат да изключат тока по далекопроводите, докато се съберат и отлетят щъркелите, но на мен никой няма да ми обърне внимание", пише във Фейсбук Виолета Петрова.

Тя и нейни близки опитали да потърсят помощ от редица институции, но без успех.