/ Thinkstock/Getty Images

Източник на радиация е открит в гараж до жилищен блок на варненския бул.”Сливница”. Малко след полунощ днес, след получен сигнал, служители на Гражданска защита извършиха дозиметричен контрол за отчитане на радиация в гаражното помещение. Установено е, че там има уред, поставен в специализиран контейнер, в непосредствена близост до който има завишение на нормите за радиация.

Направени са няколко контролни замервания, като извън гаража, на улицата, няма отклонение от нормите. Взети са незабавни мерки за обезопасяването на контейнера.

В интернет се появи видео, озаглавено „Открит е източник на радиация в гараж във Варна”. В него мъж, който не се представя, обяснява, че източникът е дефектоскоп с радиоактивния елемент Иридий 192, който от дълги години е облъчвал живущите наоколо. 

В резултат на проверката е установено, че се касае за дефектоскоп с легална употреба, който се намирал в гаражно помещение на бул. „Сливница“ във Варна. Уредът, който служи за оценка на качеството при заваръчни дейности, е съхраняван в специализиран контейнер. Собственикът на фирмата притежава лиценз за извършване на дейности, контролирани от Агенцията по ядрено регулиране, а самият уред отговаря на стандартите, съобщиха от Районна прокуратура.

Контейнерът с дефектоскопа е изнесен от гаража. Уведомена е Агенцията по ядрено регулиране.