Отбелязваме Световния ден на водата
Отбелязваме Световния ден на водата / Дарик Варна, архив

22 март е обявен за Световния ден на водата. Тази година той ще премине под мотото „Чиста вода и безопасност на храните”.

Инициативата се поражда през 1992 г. в Рио де Женейро, в рамките на конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата, припомнят от Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморския регион.

Населението на Земята днес е 7 милиарда души, като прогнозите за 2050 г. е то да достигне 9 милиарда. Статистиката сочи, че всеки от нас приема дневно между 2 и 4 литра вода, като междувременно най-голямата част от количеството вода е използвано за производството на храна. За производство на 1 килограм говеждо месо са необходими 15 000 литра вода, докато за създаването на 1 килограм пшеница се използват едва 1500 литра.

Населението на света се увеличава с около 80 милиона души всяка година, а необходимостта от прясна вода с 64 милиарда кубични метра годишно. В същото време са налице значителни промени в начина на живот и навиците на хранене на населението през последните години като делът на месото и млечните продукти, консумирани в развиващите се страни, непрекъснато нараства.  В глобален аспект допълнителни фактори са и миграцията, покачването на стандарта на живот, повишената консумация на храна и увеличеното производство на енергия от биогорива.