/ DarikNews.bg, архив
По споразумение с Окръжната прокуратура във Варна, одобрено от съда, мъж получи осъдителна присъда, глоба от 3000 лева и се задължи да плати над 400 хил. лева, придобити от лихварство.

40-годишният Николай Нойков от Девня сключи споразумение с Окръжната прокуратура за прекратяване на наказателното производство срещу него, водено за пране на пари в размер на 409 337 лева, за които знаел, че са придобити чрез лихварство. Той бе осъден на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 3000 лева. 

Със споразумението той прие да му бъде присъдена равностойността на липсващия предмет на престъплението – сумата от 409 337 лева. Подсъдимият Николай Нойков призна изцяло всички факти по обстоятелствената част на обвинението срещу него, както и вината си, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. 

През периода от 5 юни до 6 декември 2007 г. 40-годишният подсъдим сключвал фиктивни договори за заем, за да докаже наличието на финансови средства за лихварската си дейност.  Споразумението влиза в сила веднага, не подлежи на обжалване и е със сила на присъда.