Освобождават общинските болници от плащане на дивиденти
Освобождават общинските болници от плащане на дивиденти / Дарик Варна, архив

Общинските лечебни заведения във Варна да бъдат освободени от плащане на дивидент на печалбата си за миналата година. Това реши общинската комисия „Финанси и бюджет". Като довод за това решение бяха изтъкнати социалната политика на Общината и финансовото състояние на здравните заведения със 100 % общинско участие в капитала.

В общинския бюджет за тази година са планирани приходи от дивиденти в размер на 600 000 лева, които следва да бъдат осигурени от общинските търговски дружества.

„Пазари" е най-печелившата общинска фирма за 2015 г., с печалба в размер на 581 000 лева. „Обреди" са на печалба с 265 000 лева, а „Ученическо и столово хранене" - с 11 000 лева.

Трите най-печеливши дружества със 100 % общинско участие в капитала ще заделят за общинския бюджет 71 на сто от печалбата си за миналата година. В срок до 15 ноември трите дружества трябва да внесат в общинската хазна съответно 412 510, 188 150 и 7 810 лева (общо 608 470 лева).

Общината дава пари за ремонта на Катедралата

29 000 лева да бъдат отпуснати за довършване на реставрацията и стенописите на Катедралата. До момента това се правеше основно със средства на храма и Варненска и Великопреславска митрополия. В процеса на работа обаче са възникнали още неочаквани проблеми, които трябва спешно да бъдат отстранени.

10 000 лева от общинския бюджет ще бъдат отпуснати на Асоциацията на ветераните спортисти, деятели и спортни съдии за участие в Черноморските игри в началото на октомври. Посочените средства са предвидените за Колоездачната обиколка на България, която тази година не мина през Варна.

Близо 10 000 лева да бъдат отпуснати като общинска подкрепа за осъществяване на инициативата „Жива библиотека". Тя е част от Есенния семинар на Фондация „Българска памет" и ще се проведе в края на октомври.