Общината не носела отговорност за Аспаруховия мост
Общината не носела отговорност за Аспаруховия мост / netinfo
Община Варна никога не е носила отговорност за състоянието и поддръжката на Аспаруховия мост, заяви кметът на града Кирил Йорданов. Съоръжението е от национално значение и е собственост на агенция „Пътища”. Средствата за ремонтите му досега са отпускани от държавата. Въпреки това с пари от общинския бюджет се финансира почистването на моста през зимата, заяви градоначалникът и добави, че по този начин не прехвърля топката на областния управител. Общински екипи следят състоянието на пътя и сигурността на моста, тъй като областната администрация нямала средства за това.

Земен насип в началото на устоите на Аспаруховия мост във Варна се свлече и оголи част от основите му вчера. Банкетът заедно с бордюра са потънали и кабелът за осветление се е оголил с ширина около 3 метра. Свличането най-вероятно е заради овлажнената от топящия се сняг земна маса. Участъкът е обезопасен и е поставена предупредителна табела.

Експертна комисия трябва да предложи днес мерки за предотвратяване на свлачището и незабавен ремонт в участъка. В комисията участват представители на Областна администрация – Варна, на Дирекция “Гражданска защита” – област Варна, на “Геозащита” ЕООД – Варна, на Областно пътно управление, както и представители на Община Варна.