Носител на Златен глобус със завладяващо превъплъщение в  За мишките и хората
Носител на Златен глобус със завладяващо превъплъщение в За мишките и хората / netinfo

Драматизацията "За мишките и хората" на режисьора Ана Д. Шапиро ще бъде представена в поредния ден от театралния фестивал "Варненско лято" от 16:00 и от 19:00 часа в зала "Европа" на Фестивалния комплекс.

Номинираният за "Оскар" и носител на наградата "Златен глобус" театрален и кино актьор Джеймс Франко („127 часа”, „Милк”) и номинираният за наградата "Тони" Крис О‘Дауд правят завладяващи превъплъщения в драматизацията на знаменитата повест на Нобеловия лауреат Джон Стайнбек „За мишките и хората”. Тя постига успех още с появата си през 1937 г. и представлява разказ за трудностите и приятелството на двама мигриращи работници по време на Голямата депресия в Калифорния.

Джеймс Франко играе мечтателя Джордж, който бащински закриля едрия и тромав Лени (Крис О‘Дауд) – той е умствено изостанал и не познава своята сила. Режисьорът Ана Д. Шапиро изгражда забележителна интерпретация на драматизацията на Стайнбек, постигайки разтърсващ портрет на американския дух и сърцераздирателно свидетелство за силата на приятелството. Хитовата продукция на легендарния „Лонгейкър тиътър” на Бродуей е заснета от екип на Британския национален театър и става част от неговата програма за сателитни прожекции в киносалони по цял свят. Номинация за наградата „Тони” за най-добро представление и за водеща мъжка роля за Крис О’Дауд

Спектакълът се представя в рамките на проекта „Националният театър на живо от Лондон” за сателитно излъчване в киносалони по цял свят на най-доброто от водещата британска сцена.

Спектакълът "Семеен албум" на Младежкия театър ще бъде представен на сцена "Филиал" от 19:30 часа. Режисьор е Малин Кръстев, а в ролите публиката ще види Герасим Георгиев - Геро, Искра Донова, Владимир Пенев. Сценографията и костюмите са на Кирил Наумов, а музиката на Калин Николов.

Като част от основната програма в 19:30 часа на Основната сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“ почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на "Йерма" от Федерико Лорка – една от най-известните пиеси на испанския модерен  театър.

Постановката е на театър „Българска армия“. С наелектризиран символен език „Йерма“  разказва драматичната история на младата жена Йерма (Радина Кърджилова). Омъжена по волята на баща си, Йерма приема съдбата да прекара живота си с мъж (Веселин Анчев), когото не обича,  като единствена утеха й остава надеждата, че един ден ще има дете, на което да осигури по-добро бъдеще. Но този ден така и не идва. Отчаянието й се превръща в обсесия, която накрая я тласка към ужасно престъпление. През нейното състояние режисьорът Диана Добрева поставя проблема изобщо за преживяването на липсите в живота.