Нефтеното петно е почистено, търси се замърсителят
Нефтеното петно е почистено, търси се замърсителят / netinfo

Нефтеното петно, появило се в събота в района на Южния плаж във Варна, е изчистено. Това заяви за Дарик инспекторът в отдел “Контрол и опазване на морската среда” към “Морска администрация” във Варна Константин Станкович.

Петното с диаметър около 30 метра се появи на Южния плаж в събота около 13 часа. Част от него достигна до брега около кораба-ресторант преди Морска гара, а районът на разлива бе отцепен, припомня Дарик.

Екипи на частното специализирано предприятие “Поддържане чистотата на морските води” и Кораборемонтния завод са изолирали петното в района на завода. Действията по почистване са продължили до неделя сутринта, като следи от нефтопродукта са останали по стената на пирса, посочи Станкович. Петното е излязло и на брега, а замърсеният пясък е бил събран и извозен от сметопочистваща фирма, съобщиха от областната “Гражданска защита”.

Все още не може да се каже какво количество от нефтопродукта се е изляло в морето. Започнато е разследване за установяване на източника на замърсяването. От “Морска администрация” отказаха да посочат виновника за замърсяването. Предполага се обаче, че петното е дошло от района на Кораборемонтния завод.