Най-добрите бармани на България се събират във Варна
Най-добрите бармани на България се събират във Варна / netinfo

Най-добрите майстори на шейкъра ще мерят умения и фантазия на Националното първенство на Българската асоциация на барманите - БАБ. За пръв път домакин на празника на изисканите напитки е Grand Mall. Подкрепа на състезанието, което ще се проведе на 22 и 23 април в най-големия търговски център на Варна, дава ресторант Godzila. Освен че ще станат свидетели на шоу, което не може да се види никъде другаде, зрителите ще могат да дегустират различни напитки и коктейли на символичната цена от 2 лв.

"До момента за участие в 24-та надпревара на майсторите на шейкъра са се записали 35 бармани, които по традиция ще се състезават в категориите Класика и Флеър. Освен купите, които ще получат, победителите ще мат честта да представят България на Световното първенство по барманство, което ще се проведе в Южна Африка. Призоваваме всички участници да проявят фантазия и дадат максималното от себе си, за да се харесат на жури и публика", казва Пенчо Пенчев, председател на Българската асоциация на барманите и рекордьор от Книгата на рекордите Гинес.

В състезанието могат да участват бармани, навършили 18 години. То ще се проведе по правилата на IBA, които са обявени в сайта на Българската асоциация на барманите . Състезателите ще творят единствено с напитки, предоставени от спонсорите.

В раздела Класика претендентите за призовите места ще трябва да изненадат журито с коктейл от типа Before Dinner. Най-атрактивен за зрителите ще е стилът Флеър, където състезателите показват сръчност, ловкост и фантазия, за да впечатлят журито. Ще ги оценява международно жури, водено от Ерик Ботон, Франция. В него ще има представители на професионалните общности от Гърция, Румъния и Македония. Българинът сред оценяващите е Михаил Марковски, президент на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

Националното състезание на барманите започва на 22 януари от 10.40 ч. с квалификации в двата стила. От 17.30 ч. е началото на Състезанието Най-добър млад барман - Junior БАБ и Bacardi 2014. В 19 ч. ще бъде даден старт на Състезанието за Купата на Водка Флирт и БАБ, а час и половина по-късно е надпреварата на Finest Call и БАБ. На 23 април от 13 ч. е Състезанието на Каменица Fresh Flair, два часа по-късно започва „Monin Ultimate Creativity". В 17 часа журито ще обяви финалистите и ще награди победителите от отделните състезания. В 20.30 ч. е награждаването на победителите.

Участниците ще премерят умение и бързина и в Състезанието "Сърцата на момичетата Файнест Кол", което ще се оценява от четири момичета, клиентки на бара, търсещи идеално питие за вечерта. Всички победители в отделните състезания ще получат различни подаръци и парични и материални награди.

Последни записвания за участие могат да се направят до 18 април през сайта на Българската асоциация на барманите.