Над два тона и половина храни унищожени във Варна за 10 месеца
Над два тона и половина храни унищожени във Варна за 10 месеца / Sofia Photo Agency, архив

2682 кг хранителни продукти са били насочени за унищожаване с разпореждане на Областната агенция по безопасност на храните във Варна. Това показва работата на местните ветеринарни инспектори за периода от създаването на агенцията на 1 март до края на 2011 г., разкри пред Дарик д-р Албена Тонева, началник отдел "Контрол на храни".

Продуктите са бракувани заради различни нарушения, установени при проверки в обекти за производство и търговия с храни. Сред предаденото за унищожаване са 1821 кг месни и 181 кг млечни продукти. Бракувани са 116 кг рибни продукти и 5 кг миди. За унищожаване са предадени 50 кг готова кулинарна продукция и 180 яйца. Продуктите от животински произход се унищожават във варненския екарисаж, посочи д-р Тонева.

Във Варна не са били открити фалшифицирани храни и напитки при международната операция „OPSON", разкри д-р Живка Манева, директор на Областна дирекция по безопасност на храните.

Операцията бе инициирана от Европол и Интерпол, като се проведе от 28 ноември до 4 декември в десет европейски страни, сред които и България. Варна бе един от градовете, в които са били извършени проверки за производство, съхранение и разпространение на фалшифицирани храни и напитки. Масираните проверки са обхванали тържища и борси в големите областни градове.В тях са се включили и екипи на Агенцията по безопасност на храните.