Над 600 000 лева ще струва ремонтът на дупките по улиците
Над 600 000 лева ще струва ремонтът на дупките по улиците / netinfo

661 000 лева е отделила общината за асфалтиране на 10 140 кв. м. дупки във Варна. Това заяви кметът на морската столица Кирил Йорданов. Сумата е разпределена между четири фирми. На “Хидрострой”, която се грижи за район “Одесос”, са отпуснати 149 000 лева, на “ Инжстрой”, на която са поверени “Приморски” и “ Младост”, се полагат 289 000 лева. Фирма “Пътища и мсотове”, отговорна за “ Аспарухово” и “ Владиславово” ще получи 114 000 лева, а "Автомгистрали Черно море" - 109 000 лева. Днес се асфалтират допълнителни 1269 кв. м., посочи градоначалникът. Той добави, че ремонтните дейности ще продължат по спешност в рамките на хубавото време. Местата, където е бил полаган асфалт през есента, но са дали дефекти, ще бъдат преасфалтирани. Това ще стане за сметка на фирмите изпълнителки, заяви Йорданов. Общата квадратура на зле изпълнените асфалтови дейности е 180 кв. м. 

На 14 места в морската столица е повредена общинска инфраструктура вследствие на пътнотранспортни произшествия, посочи кметът. Той добави, че са започнати преписки със застрахователната фирма, която е обвързана с общинското имущество. Това е начин средствата, които се отделят за възстановяването на знаци, светофарни уредби, мантинели и др., да бъдат възстановени в общинския бюджет, смята Йорданов.
 
Спечелени са 1 млн. 97 хил. лева за срутищата около кръстовището на улиците “Девня” и “Пеячевич” и  участъка между ул. “Пеячевич” и бул. “Република” след кръговото движение, заяви градоначалникът. Безвъзмездната помощ е в размер на 1 млн. лева. Останалите средства ще бъдат осигурени от общината. Проектът е приоритет на “Устойчиво интегрирано градско развитие” и е свързан с подобряване на физическата среда и превенция на риска.

Районът от ул. “Девня” до ул. “Пеячевич” вече е готов, поясни кметът. Предстои изграждането на другия участък. Проектът ще се реализира само на общински терени. Така няма да се засегнат частните собственици, посочи Йорданов.