кражба крадец
кражба крадец / sxc.hu
Обвиняемият поиска от съда да измени мярката за неотклонение в "домашен арест"

Състав на Апелативен съд – Варна прецени като обосновано и законосъобразно определението на Варненския окръжен съд от 26 февруари тази година, според което Илко М. е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е привлечен към наказателна отговорност за грабеж, извършен в условията на опасен рецидив.

Според обвинението, на 10 януари 2020 г. в близост до училище във Варна Илко М. е отнел дамска чанта, употребявайки сила. Мъжът е безработен, многократно осъждан, включително за сходни престъпления.

Защитата му днес изтъкна, че макар да няма документ за самоличност, обвиняемият има постоянен адрес, където е открит от разследващите и им е оказал съдействие. 23-годишният мъж има малко дете, за което иска да се грижи.

Задържане под стража за 23-годишен варненец, откраднал дамска чанта в близост до училище

Според прокуратурата, писмените и гласни доказателства сочат именно него като извършител на престъплението. Предходните присъди, включително за идентично деяние, водят до извода, че може да се укрие и да извърши ново престъпление.

Обвиняемият поиска от съда да измени мярката за неотклонение в „домашен арест“.

Апелативният съд прецени, че жалбата на Илко М. е неоснователна. Събрани са достатъчно доказателства, от които и въззивната инстанция може обосновано да предположи, че той е автор на деянието, за което му е повдигнато обвинение. По смисъла на закона престъплението е тежко. С оглед липсата на документ за самоличност и постоянен адрес, многократните осъждания и факта, че конкретният грабеж представлява опасен рецидив, може да се направи извод, че има опасност обвиняемият да се укрие и да извърши  престъпление. Заради криминалното минало на мъжа, следва да бъде ограничено правото му на придвижване.

По тези съображения, втората инстанция потвърди определението на Окръжен съд - Варна, с което Илко М. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.