затвор
затвор / iStock/Getty Images
Защитата на обвиняемия поиска "домашен арест"

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 23-годишния Илко М., обвиняем по досъдебно производство на територията на III РУ за извършен грабеж, в условията на опасен рецидив.

Според обвинението, на 10.01.2020г., в близост до училище „I основно“ в кв. „Вл. Варненчик“ във Варна Илко М. отнел дамска чанта, като употребил за това сила. На 24.02.2020 г., в резултат на събраните доказателства в хода на досъдебното производство е бил привлечен като обвиняем.

Илко М. е роден във Варна, без образование, неженен, не работи, осъждан многократно, предимно за кражби.

Престъплението, за което е обвиняем 23-годишния мъж е тежко по смисъла на закона, като за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години.

Защитата на Илко М. поиска по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“, като изтъкна, че лицето има постоянен адрес и 3-годишно дете, за което се грижи заедно с дядо си.

Състав на Варненския окръжен съд, след като разгледа събраните до момента гласни и писмени доказателства, прецени че съществува обосновано подозрение Илко М., да е съпричастен към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдът направи извод, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие, предвид тежестта на престъплението, за което е привлечен, както и предишната му съдимост. Поради наличието на двете изискуеми от закона предпоставки, Варненският окръжен съд определи, че към настоящия момент най- правилната и законосъобразна мярка за неотклонение, която може да се определи спрямо Илко М. е „задържане под стража".

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.