/ БК Черно море Тича
"Черно море Тича" загуби катастофално от "Спартак" в собствената си зала „Христо Борисов“ с 76:89. Варненци бяха безидейни през целия мач, а стрелбата им от далечно разтояние бе трагична. Единственно по-добрата им игра в края на двубоя им позволи да паднат с по-малка разлика. За "Спартак" това бе едва втора победа в НБЛ.

Баскетболистите на двата отбора започнаха много открито двубоя и залагаха най-вече на атаката. В първоначалните минути никой не можеше да вземе преднина и играта вървеше кош за кош. Гостите от Плевен разчитаха много на стрелбата си от далечно разстояние, но в подкошието Крисевич беше пълен господар. Две минути преди края на първата четвърт възпитаниците на Александър Дяковски нанесоха своя удар реализирайки две поредни тройки и натрупаха двуцифрен аванс – 14:24. До края на частта „моряците“ успяха да намалят пасива си наполовина. В тази четвърт варненци бяха „нула“ в стрелбата за три точки, докато „Спартак бе успях в 5 от 9 опита.

Две откраднати топки и реализани контраатаки позволи на Спартак отново да поведе с двуцифрен резулта – 25:36.  „Черно море Тича“ печелеше много борби в нападение, но рядко успяваше да се възползва от вторият шанс в подкошието на противника. До почивката плевенчани продължаваха да поразяват по-често коша на „моряците“, но в играта на двата тима имаше много брак. Все пак гостите се оттеглиха с аванс от  15 точки – 33:48.

Пропадането на „Черно море Тича“ продължи и след подновяването на играта. Варненци не можеха да вкарат кош, а "Спартак" успя да увеличи преднината си – 34:52. Едва в този момент „моряците“ сякаш се стреснаха, възползваха се от няколко грешки на противника при изнасянето на топката и започнаха да топят пасива си. Но не така мислеше Николай Маринов, който необеспокояван на два пъти в подкошието отбеляза, а тройка на Коев даде преднина от над 20 точки, която бе запазена до края на частта – 49:71.

В последата част „моряците“ се възползваха от късата скамейка на гостите и най-после почнаха да надиграват противника си. Милен Дудев получи неспортсметско нарушение, което за него е 5 фаул, а след двата изпълнени изстрела от наказателната линия варненци вкараха и тройка – 64:73. Само минута по-късно и Коев бе отстранен от игра. На капитанът на гостите бе отсъден фаул в нападение, а след това и техническо – 71:77. В последните минути играта Спартак разчиташе само на стрелба от далечно разстояние, която продължаваше да им помага и това се оказа решаващо за крайния изход на двубоя".







Дарин Великов, старши треньор на "Черно море Тича":

„Много лош подход на отбора ни към този двубой. Спартак до последно не се знаеше дали ще пристигне. Подценяване на срещата от наша страна. Много лошо започнат двубой. Пълна дезорганизация. В момент в който можеше да се върнем в мача – намалихме на 6-7 точки в подходящо време, отново лъснаха индивидуалните ни грешки в двете фази на играта. Изключително съм недоволен от поведението ни. Такъв мач във Варна не бяхме играли. Срещу много по-силни отбори – Левски, Балкан, Рилски спортист, Академик Бултекс, не изглеждахме по този начин. Тази загуба ни изпрати твърдо на 8-о място, така че оставащите два мача няма почти никакво значение за класирането ни. Ясно е, че ще играем с първият тим от редовния сезон. Поведението и отношението ни показа, че заслужаваме това 8-о място. Пак повтарям – недоволен съм и ще имаме много сериозен разговор с момчетата.

Александър Дяковски, старши треньор на "Спартак":

Не искам да коментирам нищо баскетболно от тази среща. Трябва само да поздравя  момчетата и от сърце да им благодаря, за това което показаха. Уникално сърце, желание и характер. Всички казват, че "Спартак" няма за какво да играе, няма шанс за плейофи. Ние си играем за нас, за честа на тима, и за името което този клуб е извоювал през годините. Искам да посветя успеха и на феновете ни, които продължават да ни подкрепят. До последно ще играем за победа, пък каквото ще да става".