Масови проверки на пазарите във Варна
Масови проверки на пазарите във Варна / Дарик Варна, архив

Инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършиха внезапни проверки на везните по варненските пазари. В периода 10 - 24 март са проверени 117 обекта, в които се използват 124 везни при продажба на плодове и зеленчуци в градовете Варна, Добрич, Шумен и Търговище, съобщиха от Агенцията.

С цел осигуряване на точност и достоверност на измерванията, свързани с търговските плащания, са проверени търговците на плодове и зеленчуци, които използват везни, за спазване на задълженията им по Закона за измерванията.

Как да разберем дали ни мамят на пазара (СНИМКИ)

Установено е, че 2 везни не отговарят на законовите изисквания, тъй като са с изтекъл срок на метрологична проверка. Не се уточнява на кои пазари са засечени санкционираните продавачи.

По време на проверката са съставени и връчени 1 акт за установеното административно нарушение на Закона за измерванията и 1 протокол за задължителни предписания за спиране от употреба. Предстои съставянето на още 1 акт за установено административно нарушение на Закона за измерванията.