Кучкарникът в Каменар тъне в мизерия според природозащитници, от общината отричат
Кучкарникът в Каменар тъне в мизерия според природозащитници, от общината отричат / Дарик Варна, архив
Кучкарникът в Каменар тъне в мизерия според природозащитници, от общината отричат
64209
Кучкарникът в Каменар тъне в мизерия според природозащитници, от общината отричат
  • Кучкарникът в Каменар тъне в мизерия според природозащитници, от общината отричат

Варненският кучкарник тъне в мизерия. За това сигнализираха защитници на животните. При две внезапни проверки, направени преди дни в приюта, те са открили куп нарушения.

Екоактивистите твърдят, че има четириноги, които от два месеца са в кучкарника, без да им бъдат извършени кастрации. Поради липсата на управител и ветеринарен лекар не се позволяват осиновявания, въпреки тежкото състояние на много голяма част кучетата. В приюта има и три женски с малки паленца, които са в ужасно състояние и едно по едно умират, добавиха те.

„Майките с кученцата са абсолютни несретници. Те са мършави, недохранени и заради липсата на ръководство тези животни не могат да бъдат спасени“, каза Катя Стефанова от Българско сдружение за спасяване на животни „Щастлив дом“.

Според защитниците на животните нито условията, нито грижите в общинския приют отговарят на изискванията за хуманно отношение към животните. Няма естествена светлина и вентилация, металните халета не са подходящи за обитаване, кучетата не се разхождат.

„Те са като затворници, но за разлика от криминалните престъпници не знаят кога ще си изтърпят „присъдата“ и ще излязат“, добави Стефанова.

Природозащитниците са решени да сезират прокуратурата и да се обърнат към европейските институции заради приюта в Каменар.

От общината отричат твърденията за лоши условия в кучкарника. Преди ден е била направена проверка от Областната дирекция за безопасност на храните в присъствието на защитниците на животните, при която не са открити нередности. „Контролните органи констатираха, че всичко е наред. Единственото предписание, което направиха, е да се назначи управител и лекар, каквито в момента няма точно по искане на природозащитниците“, коментира Иван Великов – шеф на общинската дирекция „Правно-нормативно обслужване“.

От администрацията са предложили на зоолюбителите да издигнат своя кандидатура за управител на приюта, но това до момента не е сторено. „На този етап няма желаещи хора, които да бъдат назначени, поради което временно кучкарникът не приема нови животни. Времето, което дадохме на защитниците, за да помогнат за решаване на проблемите, вече изтече. Оттук нататък предприемаме съответните действия по назначаване на конкурс за управител и ще търсим кандидатура за лекар“, добави Великов.

Той отрече спекулациите, че центърът за безстопанствени кучета се закрива. „Кучкарникът е в много добро състояние и ще продължи да функционира“, категоричен е Великов. Той увери, че няма опасност бездомните животни да останат без контрол по време на сезона.

Част от изказванията на Катя Стефанова и Иван Великов можете да чуете в прикачения звуков файл.