Китайци харесали Варна за производство на високи технологии
Китайци харесали Варна за производство на високи технологии / netinfo
Китайци харесали Варна за производство на високи технологии
91077
Китайци харесали Варна за производство на високи технологии
  • Китайци харесали Варна за производство на високи технологии

Голям китайски консорциум проявява интерес към изнасяне на производството си във Варна. Компанията е от сферата на високите технологии и с нея вече са проведени няколко срещи, заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик зам.-кметът по финансите на общината Пейчо Пейчев.

Японски холдинг от химическата промишленост също се е насочил към региона като подходящ за инвестиции. Негови представители са останали удовлетворени от инфраструктурата в Девня.

„Две години работихме сериозно за изграждане на инфраструктура, сега работим активно за привличане на инвеститори. Работим за създаване на индустриална зона, която да бъде не само на Варна, а да обединява няколко общини като Белослав, Аксаково, Девня и Суворово. 69 % от варненската икономика е в сферата на услугите, 29 % - в индустрията, а 2 % - в селското стопанство. Това не е икономика, която е полезна за Варна. На града му трябва индустрия и развитие на високо технологичното производство”, коментира Пейчев.

Прогнозата на зам.-кмета по финансите е, че след актуализацията бюджетът на Варна за 2016 г. ще бъде увеличен с 10 млн. лв. и ще стане 254 млн. лв. Резултатите до 31 октомври показват преизпълнение на приходите от местни данъци - до този момент 102%. С 200 000 лева повече спрямо миналата година са приходите от туристически данък за първите 10 месеца на 2016-та, като до края на годината се очаква да нараснат още.  Преизпълнени са и заложените суми от данък МПС.

Правителството е отпуснало 16,4 млн. лв. допълнителни средства, от които 11,5 млн. лв. са отишли за възстановяване на щетите от наводнението в „Аспарухово” и изграждането на магистрален водопровод в квартала.
Сегашната администрация е заварила 68 млн. лв. просрочени задължения, от които 20 млн. лв. вече са платени, а за 26 млн. лв. са съставени актове и предстои да влязат в местната хазна.

Тези средства, както и увеличените приходи от данъци, могат да бъдат използвани като резерви за финансиране на новата сграда на библиотеката. Нейното изграждане обаче ще приоритет в бюджета за 2018 г. , добави още Пейчо Пейчев.

Целият разговор е в прикаченото аудио.