Кирил Йорданов: Новият общински съвет да реши съдбата на Грамадата
Кирил Йорданов: Новият общински съвет да реши съдбата на Грамадата / Предизборен щаб
Килрил Йорданов: Новият общински съвет да реши съдбата на Грамадата
82433
Килрил Йорданов: Новият общински съвет да реши съдбата на Грамадата
  • Килрил Йорданов: Новият общински съвет да реши съдбата на Грамадата

Грамадата от камъни пред общината започнала да се трупа след подаването на оставката на Кирил Йорданов, заяви самият той в интервю за Дарик в отговор на въпрос каква ще е съдбата на Грамадата, ако отново стане кмет на Варна.

Според него не е било в моралните правомощия на миналия общински съвет да реши дали да премахне Грамадата, тъй като тя е била изградена именно срещу местните депутати. Кирил Йорданов смята, че съдбата на Грамадата трябва да се реши след дискусия в новия общински съвет.

„Стана ясно, че грамадата е започнала да се трупа след подаването на моята оставка. Попитайте и хората, които са участвали в създаването й. Ако сега изразя становище по въпроса, ще прозвучи субективно, но има хора, които имат по-голямо основание да мълчат по тази тема от мен. Не мога да вляза в ролята и мотивацията на всеки един от тези общински съветници, които показаха невероятна устойчивост. Сигурно са имали лична мотивация, тъй като за разлика от мен, който с цел да се успокои мнението на хората, подадох оставка, те не го сториха. Друг въпрос е, че по този начин се показа, че съм поел и чужда вина и беше подменена истината за трагичната гибел на Пламен Горанов”, каза Йорданов.

Грамадата от камъни започна да се трупа пред Община Варна на 5 март 2013 г., а Кирил Йорданов подаде оставка на следващия ден - 6 март (бел. ред.)

Бившият кмет на Варна обясни, че е поискал извинение за персоналните грешки, които е допуснал по време на управлението си. По негови думи той е поверил важни отрасли за града на хора, за които в последствие е отчел, че не са били правилните.

„Винаги има за какво да се търси извинение, аз поисках такова за грешките, които съм допуснал. В общинската администрация имах и удоволствието да работя с десетки професионалисти – ръководен състав и хора с широк периметър на действие. До ден днешен продължавам да разсъждавам редно ли беше с всички тези милиони да запълним празнотата от бездействието на държавните институции от социалните дейности. Виждам, че в момента се радва на популярност предпочитаната от ГЕРБ дейност по асфалтирането на булевардите. Можех и аз да насоча тези средства към инфраструктура, но се питам какво би станало с нереализираните държавни функции? Например нуждата от свързочна техника за полицията, скъпата апаратура за болниците, закупуването на линейки за Спешната помощ с висока проходимост, финансовата подкрепа за Кръвния център, Варна нямаше пожарна стълба, която да достига до 8 етаж и др. Списъкът е дълъг, да занемарим ли другото за сметка на асфалта? Няма спор, в момента се полага асфалт със средства, които бяха спечелени от моя екип”, коментира той.

Кирил Йорданов обясни още, че проектите, които са били започнати по време на неговия мандат, се бавят и според него има реална опасност Варна да претърпи санкции за неизпълнението на сроковете. Той даде пример с проекта за интегриран градски транспорт, който е трябвало да приключи още на 1 юни, но срокът е бил удължен.

”Всички тези средства, с които се реализират проекти в момента, бяха спечелени в резултат на 6-годишен труд, но заслугата и труда, с които бяха привлечени за Варна, се пренасят в днешния и утрешен ден. В края на октомври асфалтираме булеварди по проекта за интегриран градски транспорт и за момента са изпълнени едва два от 10 компонента. Закъснял изцяло е и проект, спечелен през 2012 г. за водоснабдяване и канализация на 16 района и местности във Варна. По фонд „Солидарност” бяха отпуснати средства още през януари, като чак на 16 октомври се обявиха тръжните процедури. Има закъснение и за пречиствателната станция, замълча се и за санирането на панелните блокове”, допълни бившият кмет на Варна.

Относно събарянето на незаконните постройки в кв. „Максуда” Йорданов смята, че след като теренът е частен, е редно собствениците му да разчистят постройките, а не държавата или общината да се занимава с тази дейност. Според него незабавно след като се освободи теренът, ще се започне строителство.

„Нека собствениците да си поемат харчовете и отговорността да премахнат незаконните къщи. Важно е да се знае, че всички тези хора, които бяха оставени без покрив, сега са на издръжка на цяла Варна и са настанени в общинската база. Първо бяха в социалния дом „Анастасия Железкова”, на мястото на 30 ученици, след което бяха изместени в „Баба Алено”. Това ли е начинът за решаване на проблемите. Първото нещо, което трябва да се направи и което се отнася за цялостната държавна политика, е решаването на тези конфликтни точки по възможните хуманни и цивилизовани начини. Водеща е ролята на държавата и ние трябва да внимаваме с такива неразумни действия, за да не подлагаме на разходи варненския данъкоплатец”, смята Кирил Йорданов.

Той изрази притеснението си от възможността в кв. „Владиславово” да бъде изграден бежански център. По негови думи от внимателните и подготвителни действия на институциите може да се види, че след изборите във „Владиславово” ще се направи опит за изграждането на такъв център.

„Трябва да имаме формирано обществено мнение, което да намери подкрепа от общинския съвет и кмета. Аз съм категорично против подобен център, ако дойдат бежанци във Варна има начин това да бъде решено, но не и под домовете на хората”, обясни Йорданов.

Позицията му за предстоящия в неделя референдум „за” или „против” електронното гласуване е „въздържал се”, а очакванията за представянето му на местния вот са да отиде на балотаж.

Целият разговор с Кирил Йорданов е в аудиозоната.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!