Кандидатите за кмет на Варна се врeкоха в политическа почтеност
Кандидатите за кмет на Варна се врeкоха в политическа почтеност / снимки: Дарик Варна

Повечето от кандидатите за кмет на Варна подписаха Споразумение за политическа почтеност и толерантност по време на предизборната кампания. Документът бе парафиран в офиса на Дарик радио Варна, а инициатор на срещата бе Движение за национално единство и спасение (ДНЕС).

Политиците бяха призовани публично да изразят отношението си към порочните изборни практики като купуване на гласове, неясно финансиране, оказване на натиск върху избирателите. Кандидатите за кметския пост поеха ясни ангажименти за политическа почтеност и открит диалог с хората, които ги избират, както и да не разпространяват компромати.

От поканените да подпишат споразумението откликнаха 9 от общо 16-те кандидати за градоначалник на Варна.

„Приветствам начинанието и се надавям то да не бъде само на подпис, а на дела. Само истината може да ни изведе до демокрация", сподели Николай Недков (Синята коалиция).

„Това трябва да стане практика, да се подхожда по този начин във всяка една предизборна кампания. За да е ясно на хората, че няма задкулисни договорки и висвки ще спазват изискванията и законите", заяви Борислав Гуцанов (БСП).

„Не ме интересуват недостойнствата и недостатъците на хората, които са в кандидаткметската надпревара. Интересува ме всеки какво е направил и какво ще направи за града. Всичко останало си остава в неговия личен живот", бяха думите на Костадин Костадинов (Коалиция "Варна утре").

"С радост приемам предложението, защото то съвпада изцяло с моите възгледи за водене на кампания. Нещо повече – по време на цялата си дейност като кмет на Владиславово съм подкрепял подобни граждански инициативи.", каза Добромир Джиков.

„Това за мен е един открит урок по демокрация, в помощ на нашите съграждани", Йордан Андреев (НДСВ). „Пожелавам на колегите кандидати за кмет и колегите журналисти да запазим човешкия облик. Във Варна живеят и нормални хора", лаконичен бе Антон Луков (Коалиция „Да за Варна").

Подпис под споразумението положиха още кандидатите за кмет на Варна Мартин Стоянов (Партия „Нова Европа") и Светлозар Николов ( Обединение „Достойна България). От името на Калина Павлова (Партия „Зелените") на срещата присъства Мария Христова.

Кандидатите за кмет на Варна се врeкоха в политическа почтеност
netinfo

„Нашето желание е да се спре с този тип компроматна кампания, с обиди и нападки. В това реално няма никаква градивност нито за града, нито за развитито на младите поколения, които идват след нас", обясни областният координатор на Гражданско движение „ДНЕС" за Варна Николай Димитров.

„Според мен това е една много добра инициатива. Дай Боже кандидат-метовете, подписали споразумението, да го спазват", заяви Иван Лечев, председател на Общинската избирателна комисия. Лечев окачестви документа като едно добро начало.

„Ние, Дарик радио, приехме с удоволствие ангажимента да бъдем домакини на това събитие. Както и гарант за спазване на ангажиментите в това споразумение", отбеляза Наталия Господинова, главен редактор на Дарик Варна

Споразумението остава отворено за тези кандидати, които не успяха да присъстват на официалното подписване.