Кадетът корабокрушенец звъннал на близките си два часа след инцидента
Кадетът корабокрушенец звъннал на близките си два часа след инцидента / снимка: Reuters
Кадетът корабокрушенец звъннал на близките си два часа след инцидента
59570
Кадетът корабокрушенец звъннал на близките си два часа след инцидента
  • Кадетът корабокрушенец звъннал на близките си два часа след инцидента

Корабокрушенецът Тодор Демерджиев звъннал на близките си два часа след инцидента в Северно море. Това разкри пред Дарик бащата на кадета, успял да се спаси при потъването на кораба Baltic Ace. Родителите научили за инцидента от 24-годишния си син, разкри Йордан Демерджиев.

По време на инцидента Тодор бил дежурен на мостика. След сблъсъка с другия кораб успял да грабне спасителна жилетка и да скочи в морето. Там се добрал до спасителен плот. От студа на моменти е губел ориентация и не може да прецени колко точно време е прекарал във водата, преди да бъде спасен от хеликоптер, сподели Йордан Демерджиев за преживяното от сина му (чуйте повече в звуковия файл).

Сблъсъкът на автомобиловоза Baltic Ace с контейнеровоза Corvus J стана на 5 декември към 18,15 часа местно време. Двата плавателни съда са се ударили в международни води, в изключително натоварен район на около 25-31 мили (40-50 км) от холандското пристанище Ротердам. Смята се, че причината за инцидента е човешка грешка, в съчетание с изключително лошите атмосферни условия. В резултат Baltic Ace потъва, а Corvus J се разминава с щети по корпуса.

Baltic Ace достигнал дъното за около 15 минути. По време на сблъсъка на борда му е имало 24 души екипаж. 13 от моряците, сред които и капитанът поляк, са били спасени. Загиналите са петима. Телата на останалите 6 моряци все още не са намерени, съобщават световните информационни агенции.

Инцидентът става при първото плаване на варненеца Тодор Демерджиев. Кадетът е завършил Техническия университет във Варна със специалност „Навигация". Баща му е бивш матрос, дядо му Тодор също е бил свързан с морето - бил е моряк с 40 години стаж в БМФ.

"Посрещате ме като рок звезда", сподели корабокрушенецът пред близки и приятели на летище Варна. Завръщането в родния му град стана на 8 декември, три дни след инцидента в Северно море и ден преди 24-ия рожден ден на Тодор.

Поне две години ще отнеме разследването на инцидента с Baltic Ace. Морето в района на корабокрушението е с дълбочина около 36 метра, като от повърхността до кораба има само 6 метра. Плавалият под флага на Бахамите кораб е завършен през 2007 г. Дълъг е 148 метра. По време на катастрофата е пътувал от белгийското пристанище Зеебрюж към финландското Котка. Корабът е бил натоварен с около 1400 автомобила Мицубиши, предназначени предимно за руския пазар.