Йерма, Фантомна болка и спектакъл за емигрантите тази вечер на Варненско лято
Йерма, Фантомна болка и спектакъл за емигрантите тази вечер на Варненско лято / theatre.art.bg

Три представления предлага програмата на третия ден на международния театрален фестивал "Варненско лято".

Като част от основната програма в 19 часа на основната сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“ почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на "Йерма" от Федерико Лорка – една от най-известните пиеси на испанския модерен  театър.

Постановката е на театър „Българска армия“.  С наелектризиран символен език „Йерма“  разказва драматичната история на младата жена Йерма (Радина Кърджилова). Омъжена по волята на баща си, Йерма приема съдбата да прекара живота си с мъж (Веселин Анчев), когото не обича,  като единствена утеха й остава надеждата, че един ден ще има дете, на което да осигури по-добро бъдеще. Но този ден така и не идва. Отчаянието й се превръща в обсесия, която накрая я тласка към ужасно престъпление. През нейното състояние режисьорът Диана Добрева поставя проблема изобщо за преживяването на липсите в живота.

Също от 19 часа на сцена „Филиал“ театър 199 ще представи юбилейния спектакъл по повод 50-та годишнина на театъра - „Фантомна болка“ от Елена Алексиева. Една обикновена жена загубва ръцете си при трудова злополука. Докато се опитва да се пребори с травмата, тя започва да рисува, а медиите моментално превръщат историята й в сензация. Нескопосаните й картини се разграбват, почитателите я засипват с писма, а нейни "доброжелатели" се опитват да я използват. Един ден обаче става чудо, което уж завърта колелото назад. Възможно ли е човек наистина да си върне онова, което веднъж вече е загубил? И на каква цена?

В Художествената галерия в 21:15 часа ще се представи „Merry go round” - българо-немска сага за проклятието и късмета на хората в миграция. Представлението е специална адаптация за външното пространство на градината на Художествената галерия. Постановката тълкува проблема с миграцията и обстоятелствата, които карат хората да напуснат домовете си.