Изследват безплатно за СПИН
Изследват безплатно за СПИН / netinfo

Общоградска кампания „Заедно за живота” по повод 1-ви декември - Световен ден за борба със СПИН, започва днес и ще продължи една седмица. В кампанията, която е организирана от Община Варна, ще участват над 25 организации и институции – РИОКОЗ, лечебни заведения, университети и много млади хора.

Инициативата  ще се осъществи от младите за младите  на Варна. В нея много активно ще участват студенти от варненските университети, младежки организации, ученици от общинския пиър-екип и от БМЧК. В рамките на кампанията младите хора, гражданите и гостите на града ще имат възможност да узнаят своя ХИВ-статус като се изследват безплатно и анонимно за ХИВ в мобилните медицински кабинети, които ще бъдат разположени в 17 пункта – на територията на лечебни заведения, университети, централните части на града.

Ограничаването на разпространението на ХИВ/СПИН е важна част от дейностите на общината по превенция на рисковото поведение сред младите хора в града. По проблема работи партньорска мрежа от организации и институции в областта на превенцията на ХИВ/СПИН и рисковото сексуално поведение.