/ ThinkStock/Getty Images
На 500 лица от ромски произход във Варненско ще бъдат извършени безплатни клинични изследвания. За целта ще бъде използвана мобилна клинична лаборатория, която започва обиколката си днес от село Каменар, информират от РЗИ-Варна. 

Изследванията се правят в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването за провеждане на профилактични прегледи/изследвания съгласно задача 1.4 „Подобряване на профилактичните дейности сред ромското население“, т. 1.4.3 „Провеждане на ранна диагностика и скрининг за артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания, белодробни заболявания, захарен диабет“ от Националния план за действие.

За целта РЗИ- Варна сключи договор за провеждането на не по-малко от 500 клинични изследвания, като е препоръчително да се изследват кръвна картина с поне 8 показателя, глюкоза и холестерол. Изпълнител по договора е ДКЦ „Чайка“ ЕООД.

Графикът предвижда мобилната лаборатория да е в Каменар днес и на 1 ноември, а на 2 ноември - в село Аврен. В Девня клиниката на колела ще е на 5 и 6 ноември. Изследванията ще се правят в интервала 8.30 - 11.00 часа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК