Изчезналият от Норден наш моряк е убит, твърди брат му
Изчезналият от Норден наш моряк е убит, твърди брат му / netinfo
Официално тиражираната информация за изчезването на българския моряк Димитър Михайлов, старши помощник капитан на словашкия кораб "Норден", който падна зад борда на 3 юни и след издирване не беше намерен, не е достоверна. Това съобщи шефът на гражданската организация за морско търсене и спасяване БУЛСАР кап. Никифор Герчев.

Той уточни, че Димитър е изчезнал в български териториални води, а не както твърди Морска администрация – в чужди води. Според него, сигналът за липсващия пом. Капитан е подаден твърде късно след инцидента. В издирването са участвали кораби, които не са пригодени за морско спасяване. БУЛСАР ще съди Морска администрация за невярната информация, която е била изнесена в публичното пространство.

Димитър е бил убит от своите колеги, защото е отказал да участва в контрабандна схема, смята неговият брат Петър Михайлов.

На фаталната дата в 14:30 часа двамата братя се чуват по мобилните си телефони. Тогава Димитър заявява, че негов колега го е заплашил с убийство и му е казал, че няма да слезе жив от кораба. След първоначалния разговор Петър разбира, че брат му е в опасност. През целия ден те се чуват многократно по телефона, но Димитър не назовава конкретно за какво и кой иска да му отнеме живота. Последният разговор между братята е проведен в 21:00 часа. Тогава Димитър оставя телефона си отворен за 4 минути. На отсрещната страна на слушалката Петър ясно чува звука на телевизор, както и три мъжки гласа, които крещят на брат му и назовават конкретната контрабандна схема, в която трябва да участва, както и откъде Димитър ще си получи после парите на сушата.

На другата сутрин Петър разбира, че Димитър е безследно изчезнал от борда на кораба и екипажът не знае къде е. При научаването на тази информация роднините на Димитър уведомяват полицията.

Инцидентът с 41-годишния Димитър Михайлов стана по време на вахта на 3 юни, когато словашкият кораб „Норден” се е намирал на румънски териториални води, на около 130 мили североизточно от Варна. Двудневното издирване завърши без резултат.

“Норден” е плавал от Варна за украинското пристанище Мариупол. На борда му е имало и други българи. Словашкият кораб е оперирал с българската фирма “Ахилеас”.